Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már négyszázezren menekültek el Kirgizisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 17. 19:20

Az etnikai alapú erőszakcselekmények elől már legalább 400 ezer lakos menekült el Kirgizisztán déli részén levő otthonából az ENSZ legfrissebb becslése szerint – közölte csütörtökön Genfben a világszervezet humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

Az otthonukból elmenekültek, de az országon belül maradtak mintegy 300 ezren lehetnek, az Üzbegisztánba menekültek száma pedig 75 ezer és 100 ezer között van. A becslések csak felnőttekkel számoltak – mondta Elisabeth Byrs.

Az üzbég-kirgiz határ korlátozásokkal ugyan, de nyitva marad: szerdán 9 ezer menekült léphetett be Üzbegisztánba. Az otthonukat elhagyni kényszerülő kirgiz állampolgárok többsége Andizsán, Fergana és Namangan területén telepedett le, Andizsánban eddig 48 ideiglenes tábort állítottak fel.

A humanitárius válsághelyzet kezelésében több nemzetközi szervezet vesz részt, köztük van a vöröskereszt, az ENSZ gyermekalapja (UNICEF), valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (HCR) is. A HCR hat teherszállító repülőgépe mintegy 240 tonna segélyt szállít hamarosan a régióba.

A dél-kirgizisztáni etnikai zavargásokban eddig 191 ember vesztette életét, további kétezer pedig megsebesült.

CímkékENSZ