Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új hadihajót kap az orosz flotta

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 25. 7:49

Az Orosz Haditengerészet állandó harci őrjárati egységénél hamarosan szolgálatba áll egy új hadihajó, a Steregushchiy, amelyet az Északi Hajógyárban építettek. Február 17-én került sor az ünnepségre, melynek keretében átadták a hadihajót az orosz flottának. Ebből az alkalomból a Steregushchiy árbocára felhúzták az Andrejevszkij zászlót.

A hadihajó hossza közel 100 méter, vízkiszorítása 2 ezer tonna, a fedélzetén helikopter-leszállóhely található, valamint jelentős fegyverzettel bír. A hajó fegyverzetéhez tartozik többek között hajóelhárító rendszer, légvédelmi rakétakomplexum, légvédelmi tüzérségi eszközök, torpedó- és bombavető berendezések.

A 20380-as projekt alapján készülő korvettek a legkülönbözőbb feladatok végrehajtására alkalmasak, az ellenséges tengeralattjárók felkutatásán és megsemmisítésén keresztül rakétacsapás mérésére ellenséges hadihajók ellen éppúgy, mint deszantegységek tűztámogatására.

Az Északi Hajógyárban jelenleg további három hadihajót építenek a 20380 projektnek megfelelően, de épül egy fregatt (22350 projekt), valamint egy speciális hajó (az 18280-as projekthez kapcsolódóan) is.

Az Andrejevszkij zászló az orosz flotta fő jelképe. Az orosz flottánál még 1712-ben Nagy Péter rendelte el a Szent András-lobogó, az Andrejevszkij Flag használatát. A fehér alapon kék andráskereszt 1917-ig maradt az orosz flotta zászlaja, majd az orosz kormány 1992 januárjában visszaállította e státusát