Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új hadsereget hoznak létre Nepálban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 21. 14:45

Új biztonsági erőt fognak létrehozni Nepálban a királyi hadsereg és a volt maoista lázadók haderejének egyesítésével – mondta a volt lázadók egyik vezetője egy hétfői interjúban Katmanduban.

Nepál konzervatív hadseregének meg kell szabadulnia rojalista örökségétől, és fel kell készülnie a maoista harcosok integrálására – hangsúlyozta Baburam Bhattarai, az április 10-i választásokon győztes Nepáli Kommunista Párt legesélyesebb miniszterelnök-jelöltje. A politikus leszögezte, hogy már határoztak a haderő teljes átszervezéséről, és figyelmeztette a hadsereget, hogy ne kérdőjelezze meg a megválasztott politikai vezetés döntéseit.

A maoisták által eltervezett strukturális reform azonban nehézségekbe ütközhet, mert a hadsereg vonakodik egykori ellenségei befogadásától, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak a hivatalos felvételi eljárás alapján vegyenek fel új tagokat. A hadsereg a politikától független szervezet, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartani – mondta Ramindra Chhetri, a nepáli hadsereg szóvivője.

A nepáli kormány és a maoisták között 2006 novemberében született békemegállapodás, amelynek értelmében a felkelők beszolgáltatták fegyvereiket és visszavonultak az ENSZ ellenőrzése alá vont táboraikba.

CímkékENSZ