Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerek a temetőben, bomba a földkupacban

Szöveg: Szűcs László |  2008. április 21. 13:06

A tizenhatodik héten, azaz április 14–20-a között 91 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek soron kívül 26 esetben kellett intézkedniük. Idén egyébként összesen 658 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegvezető-helyettese.

Április 14-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogátról kapták az értesítést, hogy az Arany János utca egyik vízelvezető árkában világháborús lövedéket találtak. A helyszínen Érsek János őrmester, járőrparancsnok megállapította, hogy egy 81 milliméteres aknagránát került az árokba. A szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

1595875541
Ugyancsak ezen a napon, a főváros VIII. kerületében, a Lőrinc pap téren egy kézigránátot találtak az egyik épület padlásán. A veszélyes szerkezetet a lakók még a tűzszerészek kiérkezése előtt lehozták a padlásról. Óriási szerencse, hogy nem robbant fel, mivel Janoczkó Tibor főtörzsőrmestert, járőrparancsnok megállapította, hogy a szerkezet instabil és a közelben kijelölt helyen megsemmisítette. A Magyar Honvédség tűzszerészei ezúton is kérnek mindenkit, hogy ha gyanús szerkezetet találnak, azt semmiképpen ne mozdítsák meg, hanem azonnal értesítsék őket!

Ugyancsak a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr kapta másnap a feladatot, hogy derítse fel, mennyi és milyen típusú robbanószerkezet került elő a Pest megyei Maglód egyik Kossuth Lajos utcai családi házának alapásása közben. A tűzszerészek a helyszínen több mint egy tucat aknagránátot, repeszgránátot, valamint lőszereket és egy harckocsi aknát is találtak. A veszélyes szerkezeteket a közelben felrobbantották.

Még szinte be sem fejezték a munkát a Kossuth utcában, amikor érkezett a hívás, hogy a településen, a Határ utcában, a közterületen is találtak egy világháborús robbanószerkezetet. A 82 milliméteres aknagránátot a helyszínen megsemmisítették.

Április 16-án a Pest megyei Kartalon, temetői karbantartási munkálatok közben bukkantak néhány gyalogsági lőszerre. A helyszínt Nemes Krisztián százados, járőrparancsnok is átvizsgálta, s az előkerült lőszereket a központi gyűjtőhelyre szállította.

1595875542

Ugyanezen a napon a Tolna megyei Dombóvárról érkezett a bejelentés, hogy egy helyi illetőségű, színesfém-kereskedelemmel foglalkozó férfi, a gépkocsijának utánfutóján felhalmozott hulladék vas között egy robbanószerkezetet talált. A szerkezetről a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik őrmester vezetésével – megállapította, hogy 75 milliméteres srapnel gránát, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Április 19-én a Fejér megyei Rácalmásról érkezett egy sürgős riasztás a honvédség tűzszerészeihez. Talajmunkálatok közben ugyanis egy munkagép egy FAB–100-as bombát fordított ki a földből. A gép kezelőjének szerencséje volt, mivel a markoló kanál pontosan a bomba gyújtószerkezetébe kapott bele, s azonnal letörte azt. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia. A veszélyes világháborús szerkezetet a Nemes Krisztián százados vezette tűzszerész járőr a helyszínen megsemmisítette.