Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új információk az F-15QA balesetéről

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. május 23. 20:12

Május 18-án, kedden, helyi idő szerint 7 óra 30 perc körül leszállás során szenvedett balesetet egy F-15QA az Egyesült Államokban, Illinois államban.

F-15QA

Az azóta napvilágra került információk szerint az érintett gép a Katar számára leszállítandó, 17-0010-es számú F-15QA, amely a MidAmerica St. Louis repülőtéren hajtott végre leszállást kedvezőtlen időjárási körülmények között. A vadászgép túlfutott a vizes pályán, kétfős, amerikai személyzete pedig katapultált, mindkét hajózót kórházba szállították megfigyelésre. A nyilvánosságra került fotókon és videókon látható a kabintető és ülések nélküli vadászgép, mely végül nem borult fel, a gurulóút és a kifutópálya közötti füves területen állt meg. A repülőgép javítható, a baleset körülményeinek vizsgálatát megkezdték.

A jövőben Katar részére leszállítandó F-15QA-t a közelmúltban adta át a Boeing az amerikai légierő részére. Az említett MidAmerica St. Louis repülőteret az amerikai repülőgépgyártó is használja tesztelési és kiképzési célokra, februártól az F-15QA-k is hajtottak itt végre gyakorló repüléseket. A repülőtér a Scott légibázis szomszédságában található, ahol a tervek szerint hamarosan megkezdődik a katari hajózók és műszakiak kiképzése is. A Boeing várhatóan Katarban, az Al Udeid légibázison is létrehoz majd egy kiképző központot, a helyi képzési feltételek megteremtéséhez.

Az Amerikai Egyesült Államok és Katar védelmi miniszterei 2017-ben írták alá a szerződést, melynek értelmében 36 darab F-15QA-t vásárol a közel-keleti arab emírség. Az első F-15QA 2020. április 14-én hajtotta végre szűzfelszállását. A katari légierő harci repülőgép flottája jelentős fejlesztésen megy keresztül, az F-15QA-k mellett Rafale és Typhoon vadászbombázók is érkeznek a jövőben.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika