Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartós külszolgálatba készülnek

Szöveg: MH Béketámogató Kiképző Központ | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. május 24. 7:18

A tartós külszolgálatra tervezett katonáknak tartottak békeműveleti felkészítést május 17-20. között Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

külszolgálat_so (1)

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint a nemzetközi szerződések alapján betöltött külszolgálati beosztások váltásába tervezett tiszti és altiszti állomány tagjai egyhetes felkészítés során sajátították el a békefenntartás alapjait és frissítették fel ismereteiket.

A katonák - többek között - a NATO történetéről, feladatrendszeréről, szervezeti felépítéséről, katonai stratégiájáról és az aktuális kihívásokról szóló tananyagokat dolgoztak fel. A kurzuson résztvevő közel harminc fő ezen felül megismerkedett az angol nyelvű rádió-hírváltás szabályaival, az improvizált robbanóeszközök elleni védelem és a személyi kimentés-kimenekítés alapjaival.

külszolgálat_so (2)

Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló felkészítés résztvevői a nemzetközi hadijoggal kapcsolatos, valamint egészségügyi, tárgyalástechnikai ismereteket sajátítottak el, illetve gyakorolták a térkép és a GPS használatát.

A felkészítés részeként végrehajtott békeműveleti lőgyakorlat – amely során az emberi élet kioltása nélküli feladatvégrehajtásra törekednek – alapkövetelmény minden misszióba készülő katona számára a beosztáshoz rendszeresített pisztollyal és gépkarabéllyal.

A tanfolyam oklevélátadással ért véget.

Kapcsolódó cikkek