Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kihívások előtt a Dunántúl hírközpontjai

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. április 13. 7:18

A Dunántúli Híradó és Informatikai Főközpont alapvető feladatai közé tartozik, hogy a dunántúli régióban kiszolgálja a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) és alárendelt alakulatai infokommunikációs igényeit.

A főközpont számos feladatért felel: az üzemeltetés mellett üzemviteli és szerviz tevékenységet is folytatnak az állandó telepítésű híradórendszerekkel kapcsolatosan, valamint rendszereik alépítményeinek felmérését is végzik. A híradó távközlési szolgáltatás biztosításán túl, a vidéki helyszíneiken informatikai szolgáltatást is nyújtanak – utóbbi funkciójuk főleg a toborzóirodák területvédelmi ezredeinél számottevő. A főközpont több helyőrségben, például Kaposváron, Győrben, Veszprémben, Várpalotán, Tatán, Pápán, valamint anyaalakulatuknál, Székesfehérváron is jelen van részleggel, illetve alközponttal.

20210408-DHIFK  (1)

„Készenléti szolgálataink minden helyőrségben biztosítják a mikrohullámú állomások állandó működését” – számol be szerteágazó tevékenységük egyik feladatáról Várszegi Márton Miklós őrnagy, az alegység parancsnoka. Kiemeli: amennyiben szükség mutatkozik, a helyszínre érkeznek és aggregátorral, szervizeléssel biztosítják a zavartalan működést.

„Hírközpontjaik érdekessége, hogy speciális, műholdas rádiótelefonokkal is dolgoznak, de a balkáni rádióforgalmi rendszereket is ők üzemeltetik. Üzemfolytonosságot garantáló riasztórendszerük szintén minden helyőrségben rendelkezésre áll, így, ha meghibásodás áll fenn, szervizelni, avagy cserélni tudjuk a kérdéses eszközt” – teszi hozzá Várszegi őrnagy, hangsúlyozva: az infokommunikációs berendezéseknek katasztrófahelyzet esetén is 0-24 órában kell üzemelniük.

20210408-DHIFK  (2)

Alegységük tehát a honvédség dunántúli régiót érintő távközlési szolgáltatásait biztosítja, felügyeli, amelybe úgy a távbeszélő, mint az informatikai szolgáltatás is beletartozik. Open-Stage hibrid technológiájú rádióik egyszerre képesek integrált szolgáltatású digitális hálózat (ISDN) és internetprotokoll (IP) szolgáltatást is nyújtani – ez utóbbival kapcsolatosan a hálózati feladatokat és azok menedzselését is ők végzik.

A járványhelyzet most jelentősebb terhet ró alegységükre. Azzal, hogy az alakulat kiveszi részét a járványügyi védekezés katonai feladataiból - legyen szó akár egészségügyi, vagy határrendészeti szolgálatról - kisebb állománnyal, sűrűbb készenléti szolgálati beosztással dolgoznak.

A jövőre vonatkozóan az őrnagy elmondja: az optikai gerinchálózat kialakítása a gyakorlatoknál is rendre előtérbe kerül, így nyáron több embert szeretnének beiskolázni optikai kábelszerelő tanfolyamra, hiszen a hálózatok fejlődésével szükség mutatkozik erre a szaktudásra is annak érdekében, hogy az esetleges meghibásodásokat gördülékenyebben kezelhessék majd. Az állománya ezen felül a stratégiai, hadműveleti altiszti vezetőképzést nyújtó Acélkocka tanfolyam résztvevői számára is tart felkészítőt, de missziós és infokommunikációs, valamint telefonközpont üzemeltetői képzéseket is többször indítanak.

20210408-DHIFK  (3)

Új feladatként nemrég - az MHP Székesfehérvárra költözése és infokommunikációs menedzselése mellett - a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (MNDC-HQ) technikai feltételeinek biztosítását kapták, amelyek szintén magas szintű szaktudást igényelnek.

Címkékhíradó