Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új klinikát adott át az MH PRT

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 16. 10:05

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) sikeresen befejezte az elmúlt időszak egyik legfontosabb középtávú projektjét. Baghlani Jadid járásban, Shek Jalal településen egy új klinika átadási ünnepségére kerülhetett sor, amelynek kivitelezését az MH PRT finanszírozta. A jövőben az afgán Egészségügyi Minisztérium biztosítja a kórház működését.

Az alapvető orvosi ellátás biztosítására szolgáló kórház megépítésére nagy szükség volt Baghlani Jadid keleti részén, mivel ez a térség a tartomány legtöbb lakossal bíró területe, de az általános helyzethez hasonlóan itt is kevés egészségügyi intézmény működik. A településen és vonzáskörzetében több ezer család lakik, akik eddig csak a járás központi kórházában juthattak orvosi ellátáshoz, amelyhez több órás utat kellett vállalniuk. Az új kórház megépülésével a jövőben a térség lakosai egészségügyi panaszaikkal helyben fordulhatnak az intézmény leendő orvosaihoz, személyzetéhez.

Az átadási ünnepségen – az esemény súlyának megfelelően – jelen volt a járás kormányzója, a helyi shura és a terület valamennyi afgán vezetője, illetve a magyar újjáépítési csoportot, Szabó László ezredes, az MH PRT-t parancsnoka képviselte. A havazás és a nagy hideg ellenére a környék lakói közül is sokan eljöttek, megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. Az ünnepélyes szalagátvágással Szabó ezredes és a járás kormányzója megnyitotta az épület kapuit és a klinika jelképesen megkezdte működését.

A tényleges munka és betegellátás sem várat már sokat magára, az egészségügyi személyzet már megvan és a legszükségesebb berendezési tárgyak is már rendelkezésre állnak, így napokon belül fogadhatják az első pácienseket.

A jövőben az afgán Egészségügyi Minisztérium biztosítja a kórház működését, de az MH PRT és az Aid4Life nem kormányzati szervezet is tervezi az intézmény további támogatását adományokkal, illetve egyéb orvosi felszerelésekkel, berendezésekkel.

1595897122
 

CímkékPRT