Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lehetőségekkel ismerkedtek az olasz faluban

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. február 16. 9:49

Immáron egy hete érkezett meg az MH KFOR Kontingens második váltás állományának első csoportja Pec-be, a Villaggio Italia táborba. Az elmúlt héten mindenki az átadás-átvételre koncentrált elsősorban. Ugyanakkor a szolgálati feladatok mellett volt idő megismerkedni a tábor infrastruktúrájával, a fellelhető lehetőségekkel is.

A KFOR Nyugati Nemzetközi Harccsoportjának otthont adó tábor olasz vezetés alatt áll, de a vezető nemzeten kívül magyarok, szlovének, románok is élnek és dolgoznak a mintegy 1,5 km2 alapterületű Villaggio Italia táborban.
A hét eleji megérkezést követően az első váltás állománya, illetve a második váltásból korábban már Pec-ben szolgálók segítettek eligazodni a táborban azon katonáknak, akik először vannak Nyugat Koszovóban. A legfontosabb információkkal a minden újonnan érkezettnek kötelezően tartott ún. In processing-, vagy Newcomers Briefing keretében ismerkedett meg az állomány.

A táborban betartandó szabályokat, viselkedési normákat, a tábor infrastruktúráját, a különböző létesítmények üzemelésének rendjét Buda Lajos százados, az első váltás hadműveleti részleg részlegvezetője ismertette.
Természetesen a hivatalos tájékoztató mellett, informális ismerkedés is zajlott a hegyoldalba épült katonai bázissal. Az átadók nem csak a feladatokkal ismertették meg váltóikat, de magával a tábor felépítésével, a legfontosabb épületek elhelyezkedésével is.

1595897121
 

Mindenki megismerkedett a minden igényt kielégítő „kisváros" lehetőségeivel, a fodrásszal, a postával, az egészségügyi központtal, a templommal, az étkezdével, kávézóval, pizzériával, üzlettel. Ezekben az üzletekben minden megvásárolható, amire egy misszióban szolgáló katonának szüksége lehet. A késeken, pipereszereken, ruházati kiegészítőkön, pisztolytokokon, bakancsokon túl, a mindennapi életet édesebbé tevő áruk is kaphatók. Csokiból, chipsből, üdítőből zavarba ejtő a választék. Aki az otthon maradottakat szeretné meglepni valami aprósággal hazatérésekor, nem kell, hogy rossz kompromisszumokat kössön. Órák, parfümök, gyermekjátékok, apró ajándékok is akadnak a boltokban.

1595897121
 

A szabadidő hasznos eltöltését az eddig leírtakon felül egy minden igényt kielégítő sportközpont is segíti. A jelenlegi havas időjárás ugyan nem teszi lehetővé a foci-és a kosárlabdapálya használatát, de a modern, XXI. századi konditerem a sportolni vágyókat a hét minden napján várja.
Naponta háromszori étkezés biztosított minden missziós katonának, az olasz hadsereg logisztikusai által üzemeltetett étkezdékben. A menü olaszosan változatos. A tészta soha nem marad ki a kínálatból. Ez általában egy egyszerű, friss paradicsomos szósszal kerül tálalásra, így gyakorlatilag a levest helyettesíti. A főétel sült hús, valamilyen körettel és salátával. A halételek pedig szintén elmaradhatatlan résztvevői az étkezéseknek éppúgy, mint a különböző sajtok.

1595897122
 

Az újonnan érkezettek jelentős része a táboron kívüli világgal is megismerkedett már. A lövész század állománya közösen hajtott végre járőrözést a még szolgálatban lévő első váltás állományával az elmúlt héten. Az összekötő- megfigyelő csoport tagjai is megkezdték az ismerkedést jövőbeni feladataikkal. Elődeikkel közös bemutatkozó látogatást tettek a város több hivatalában, közintézményében. Az eltelt egy hét tehát igazán mozgalmasan telt az állománynak, megismerkedtek feladataikkal, elhelyezési körletük minden lehetőségével. A második csoportban kiérkezőket február 16-án már ők fogják köszönteni az olasz faluban és megismertetni az abban fellelhető létesítményekkel.