Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két fekete öves mester egy misszióban

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy |  2010. február 16. 9:37

A járőrút és más szolgálati feladataik teljesítését követően két fekete öves karatés, szinte napi rendszerességgel edzett a Villaggio Italia tábor kondi-termében. Az egyik békefenntartó egy magasabb övfokozat megszerzésére, a másik országos versenyre készült. Vezénylésük az MH KFOR Kontingens első váltásában a napokban ért véget.

Edzéseik a mellettük sportolóknak élményszámba mentek.

Pintér Sándor törzsőrmestert és Csajbók Zsolt őrmestert az MH. 25/88.Könnyű Vegyes Zászlóaljtól vezényelték a KFOR misszióba. Nem csak egy alakulatnál szolgálnak, de mindketten a saját harcművészeti stílusukban, fekete öves mesterek. A misszióban egy századnál, egy szakaszban teljesítették feladataikat, mindketten rajparancsnok-helyettesi beosztást töltöttek be. Féléven keresztül keményen edzettek együtt.

Pintér Sándor gyermekkora óta sportol. Tíz évig birkózott, serdülő magyar bajnoki harmadik helyezett volt, és még számos versenyen állhatott a dobogóra. A kung-fu-ban két évet töltött, majd megismerkedett a karatéval. A három danos mester huszonkét éve műveli a shotokan karatét. Számos bajnoki címet nyert, többszörös magyar bajnok. Felnőtt férfi válogatott tagjaként, Európa bajnoki harmadik helyezést ért el. Instruktori, és szakedzői képesítéssel rendelkezik. Utánpótlás-és versenyzőképzéssel hat esztendeje foglalkozik. A honvédség által szervezett közelharc oktatói tanfolyamot kimagasló eredménnyel, végezte el. Tervei között szerepel a negyedik dan megszerzése.

 

Csajbók Zsolt tizenhárom évesen aikidó edzésre járt. Váltott, s ökölvívásban egy évvel később, úttörő olimpiai bronzérmet harcolt ki magának. Serdülő korában, az országos bajnokságon, már a dobogó második fokán állt. Később, a felnőttek között, egy országos bajnoki ezüsttel lett gazdagabb. Közben megismerkedett a kyokushinkai karatéval. Furkó Kálmán csapatához került, ahol több neves fekete öves mester nevelkedett. Látogatott kung-fu edzéseket is. Egy idő után egyre jobban érdekelte, a budó világa. Megismerkedett Szabó Pál kick-box, karate, és ninja mesterrel, aki felvette a kecskeméti Ninja Karate Centrum növendékei közé. Nem sokkal később megbízta Szolnokon és környékén, edzések vezetésével. Közben látogatta a karatézókat is, sőt szakosztályvezetővé választották. 1997-ben meg szerezte az első dan fokozatot. A következő évben került MH 88. Gyorsreagálású Zászlóaljhoz, mint harcoló beosztású katona.

A Könnyű Vegyes Zászlóaljnál találkozott Pintér Sándor törzsőrmesterrel. Pintér sensei hívta a karate club edzésére „barkácsolásra". Ekkor Zsolt elhatározta, ebben a stílusban is versenyez. A következő edzésen újra felkötötte a „kezdő" fehér övét és az alapoktól ismerkedett immár a shotokán karatéval. Pintér Sándor segítségével készült a vizsgákra, és a versenyekre. Olyan intenzitással, hogy egy két évvel ezelőtt magyar bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott. Egyéni küzdelemben, és a formagyakorlatokban is ő bizonyult a legjobbnak. Már a misszióban készült következő övvizsgára és az újabb országos megmérettetésre.