Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új lengyel haditengerészeti járőrgépek

Szöveg: JETfly |  2008. április 3. 19:49

Lengyelország ismét tanújelét adta, hogy továbbra is átgondoltan és felelősségteljesen erősíti haderejét annak érdekében, hogy szavatolni tudja biztonságát, és megfeleljen a NATO kötelezettségeinek.

Ezúttal a Lengyel Haditengerészet gazdagodott új, ráadásul hazai gyártású haditechnikai eszközzel, miután átvette az első, M28 Bryza–1R bis típusú tengeri megfigyelő és tengeralattjáró-elhárító repülőgépét. A légcsavaros katonai gépet a lengyel PZL Mielec gyártotta.

Az eredetileg a Szovjetunióban kifejlesztett Antonov An–28 típusból továbbfejlesztett M28-ast úgy alakították ki, hogy megfeleljen a hosszú, tenger feletti járőrözés követelményeinek. A két hajtóműves, mindössze héttonnás gép személyzete hat fő, egy üzemanyag-feltöltéssel négy órát repülhet. Alkalmas felderítési, megfigyelési feladatokra, de akár bajba jutott hajók legénységének megmentésére (pl. mentőfelszerelés eljuttatására) is. A haditengerészeten kívül tehát a parti őrség is nagy hasznát veszi majd a gépeknek.

A tervek szerint további két gép is hamarosan renszerbe áll a Siemirowice bázison állomásozó 30. repülőszázad állományában.

A fedélzeti elektronikai rendszerek is megújultak, a varsói Telekommunikációs Kutatóintézet által kifejlesztett SRM–800 felderítő radarrendszer mellett ugyanis az éjszakai célfelderítést segítő Star Safire II elektrooptikai és infravörös eszköz és szonárbójavetők, valamint egy kitolható, teleszkópos megoldású mágneses anomáliadetektor is beépítésre került. Ez utóbbinak a tengeralattjárók felderítésében van nagy szerepe. A pilótafülkében is modern műszerek és digitális megjelenítők, valamint korszerű adatbuszrendszer lett beépítve.

Mint látható, a lengyel légierő és a haditengerészet repülőcsapatai is folyamatosan fejlődnek, a MiG–29-esek mellett rendszerben maradtak a Szu–22 csapásmérők, és zajlik az új F–16-osok szolgálatba állítása is. Korszerű szállítógépek és saját gyártású helikopterek is erősítik a repülőcsapatokat. Az egykori Varsói Szerződés közép-európai országai közül Lengyelország büszkélkedhet leginkább, legalábbis ami a haderőt érinti…