Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új NATO-székház épül

Szöveg: Vastagh László |  2011. január 10. 11:31

Brüsszelben elhelyezték a csaknem fél milliárd eurós költségvetésű új NATO-székház alapkövét. Az épület fogja felváltani a hidegháború korszakának komplexumát, amely 1967-től volt az Észak-atlanti Szövetség központja. A döntés nem mai keletű, hiszen a szövetség megalakulásának 50. évfordulós washingtoni csúcstalálkozóján 1999 áprilisában, az állam-és kormányfők megállapodtak abban, hogy a NATO brüsszeli székhelyén egy új, a 21. század követelményeinek megfelelő központot hoznak létre.

„Ezzel az új székházzal kívánjuk világosan tudtul adni, hogy a szövetség folytatja kiemelkedő hozzájárulását a nemzetközi békéhez és stabilitáshoz" – közölte az ünnepélyes eseményen a NATO főtitkára. Anders Fogh Rasmussen hozzátette: egy kiszámíthatatlan világban a NATO itt van, és itt is fog maradni".

A tervek szerint az összesen 250 ezer négyzetméter területű új központ 2015 júniusában készül el, közel a jelenlegi komplexumhoz, ahol négyezer ember dolgozik 28 szövetséges ország képviseletében. 2003-ban 480 millió euróra tervezték az új központ megépítésének költségét. Az épület terveit egy amerikai és egy belga iroda készítette.

Az alapkő csütörtöki letétele előtt egy hónappal a NATO vezetői arról döntöttek, hogy a szövetség katonai parancsnoki rendszerét ötezer fővel csökkentik több tagországban, mert a számítások szerint eurómilliókat tudnak így megtakarítani. A NATO központja 1967-ben került Párizsból Brüsszelbe, miután az akkor francia elnök Charles de Gaulle kivonta országát a NATO integrált katonai parancsnokságából. 42 évvel ezután, 2009-ben jelentette be a jelenlegi francia államfő, Nicolas Sarkozy, hogy országa visszatér az Észak-Atlanti Szövetség szervezetének teljes jogú tagjai közé.