Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új nukleáris tengeralattjáró építését kezdték meg Kínában

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. január 5. 17:58

Az elmúlt években jelentős bővítési munkálatokat végeztek a Liaoning tartományban fekvő Huludaoban működő bohai hajógyárban. Az üzem területén több, nagy méretű üzemcsarnok is épült, amelyek alkalmasak lehetnek a kínai flotta új típusú, nukleáris tengeralattjáróinak gyártására.

a-titokzatos--epulo-hajotest

Jó ideig nem látszott túl sok mozgás az újonnan elkészült épületek közelében, de a november elején készült műholdfelvételeken egy nagy, hengeres tárgy tűnt fel az egyik csarnok bejárata előtt. A tárgy mintegy 10 méter átmérőjű és nagyjából 20-30 méter hosszú lehet, így méretei alapján egy épülőfélben lévő tengeralattjáró törzsszekciójának tűnik.

Hogy melyik típusról lehet szó, az egyelőre kérdéses, mivel azonban Kínában jelenleg több korszerű típus fejlesztése is folyamatban van, így nagy valószínűséggel ezek közé tartozhat. Szóba jöhet a 093B, vagy Sang-II támadó tengeralattjáró, a jelenleg rendszerben álló 093A Sang osztály jelentősen továbbfejlesztett változata, amely a tervek szerint képes lesz az YJ-18 típusú hajóellenes cirkálórakéták hordozására. Ugyancsak elképzelhető a fejlettebb, Type 095 Tang osztályú támadó egység, illetve az ezen alapuló, Type 096 rakétahordozó, amely legalább nyolc, korszerű JL-3 ballisztikus rakétát hordozhat majd.

A Type 095 és 096 a rendelkezésre álló információk alapján áramvonalasabb törzs és torony kialakítással, X elrendezésű kormánysíkokkal és atomreaktorral kombinált, pump jet meghajtással rendelkezik majd. A tervezők törekednek arra, hogy az új típusok a nagyobb sebesség és jobb manőverező képesség elérése mellett, kevésbé zajosak és így nehezebben észlelhetők legyenek.

Címkékhaditechnika