Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok Mazar-e-Sharifban

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. október 6. 6:32

Ünnepélyes keretek között vette át Jürgen Setzer dandártábornok az ISAF Északi Regionális Parancsnokság parancsnoki beosztását. Az MH PRT és a magyar vezetésű Magyar-Amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport is közvetlen alárendelt szervezetek, így Szabó László ezredes és Sári Szabolcs alezredes is meghívást kapott az eseményre.

A meghívottak között ott voltak még az északi régió politikai és vallási vezetői, az Afgán Biztonsági Erők parancsnokai, az RCN további alárendelt katonai elemeinek parancsnokai, elöljáróként pedig Jim Dutton altábornagy az ISAF parancsnokának helyettese érkezett. Emelte az ünnepség fényét az Afgán Nemzeti Hadsereg és az Afgán Nemzeti Rendőrség díszalegységeinek részvétele is.

A rendezvényen a katonai hagyományokhoz híven Jörg Vollmer dandártábornok, az előző parancsnok ünnepélyesen átadta a csapatzászlót Setzer tábornoknak, akinek nem lesz újdonság az afganisztáni szolgálatteljesítés.

2007-ben a magyarok vezette Baghlan tartomány északi szomszéd régiójában, Kunduz tartományban ő volt az egyik német PRT parancsnoka, így kellő rálátással és korábbi tapasztalatai alapján tudja irányítani az északi régióban működő 5 PRT tevékenységét.

Az ünnepség után nem is vesztegette az időt az új parancsnok, délután már megbeszélésre hívta a PRT-k parancsnokait, köztük Szabó László ezredest, a magyar újjáépítési csoport parancsnokát.

 

Az egyeztetésen Setzer tábornok meghatározta elvárásait a parancsnokokkal szemben és felvázolta elképzeléseit a jövő fejlesztési és újjáépítési tevékenységeivel kapcsolatban.