Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama megsértődött?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 6. 8:16

Augusztus 31-e óta nem tud dönteni a jövőbeni afganisztáni stratégiájáról Barack Obama. Az afganisztáni amerikai erők parancsnoka csapaterősítéseket akar, a hadügyminiszter szerint a tálibok a késlekedés miatt erősödhettek meg. Az alelnök inkább kommandósakciókkal és robotrepülőkkel harcolna, de erre a tábornok nem hajlandó.

Azért erősödhettek meg a tálibok Afganisztánban, mert az Egyesült Államok késlekedett a csapaterősítésekkel, jelentette ki az amerikai hadügyminiszter, Robert Gates. A republikánus miniszter ezzel a kijelentésével nyilt összeütközésbe kerülhet demokrata főnökével, Barack Obama elnökkel, aki jelenleg az afganisztáni stratégia újragondolásán dolgozik. A brit Daily Telegraph értesülései szerint ugyanis Obama rossz néven vette, amikor az afganisztáni amerikai és NATO-csapatok parancsnoka, Stanley McChrystal hasonló kijelentéseket tett Londonban. A szókimondó parancsnok szerint csapaterősítésekre lenne szükség, Joe Biden alelnök ötletét, hogy inkább különleges alakulatokkal és robotrepülőkkel harcoljanak a tálibok ellen gyakorlatilag hülyeségnek nevezte. Ez szerinte “Káoszisztánt" csinálna Afganisztánból. A kérdésre, hogy támogatna-e egy ilyen irányú stratégiát, szimplán azt felelte, “nem".

A robotrepülőgépek bevetését még a Bush-kormány kezdte el utolsó évében, de az eredmények felemásak. A légicsapások sok polgári áldozatot követelnek, ez pedig az amerikaiak ellen hangolja az afganisztáni közvéleményt.

A múlt heti nyilatkozata után Barack Obama Koppenhágában, ahol a chicagói olimpiáért lobbizott sikertelenül, a repülőgépére rendelte a tábornokot, akivel 25 perces négyszemközti beszélgetést folytatott. A Telegraph forrásai szerint Obama leginkább azt kifogásolta, hogy a tábornok nyilvánosan gyakorolt rá nyomást a mihamarabbi döntés reményében, saját stratégiáját, a csapaterősítéseket propagálva.

McChrystal augusztus 31-én küldött összegző jelentésében legalább negyvenezer fős azonnali csapaterősítéseket javasolt, de Obama azóta csak két, alsóbb szintű értekezletet tartott az afganisztáni stratégiáról, és további értekezleteket tervez a döntés előtt.

McChrystal szerint “a várakozás nem hosszabbítja meg a kedvező végeredmény esélyeit. Ez a kísérlet (mármint az afganisztáni hadművelet) nem marad örökké nyerhető, ahogy a közvélemény támogatása sem állandó". Most gyakorlatilag Gates hadügyminiszter is csatlakozott tábornokához.

Gates azt is hozzátette, hogy akárhogy is döntsön a stratégiáról Obama, az Egyesült Államok biztos nem vonul ki Afganisztánból. “A vita a következő teendőkről folyik, és az elnök fontos döntések előtt áll" – mondta.