Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan béke lesz a Hamász és a Fatah között?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 6. 9:46

A rivális palesztin szervezetek közötti megbékélési szerződést október 26-án Kairóban írják alá – közölte Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter hétfőn Ammánban, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozott.

“Megállapodtunk, hogy október 25-ére meghívjuk Kairóba a palesztin szervezeteket, mielőtt 26-án aláírnak egy megbékélési szerződést" – mondta a közel-keleti válságban közvetítő Egyiptom diplomáciájának feje.

Palesztin részről az értesülést egyelőre senki nem erősítette meg.
Abul Geit, aki a palesztin szervezetek közötti megbékélési tárgyalásokban közvetítő Omar Szuleimannak, az egyiptomi hírszerzés fejének kíséretében érkezett a jordániai fővárosba, előzőleg II. Abdalláh jordániai uralkodóval találkozott.

A Fatah vezetője, Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság és a fő riválisa, a Hamász iszlamista szervezet között 2007 júniusa óta van nyílt konfliktus, amióta a Hamász erővel átvette az ellenőrzést a Gázai övezet felett.

A hétfői ammáni találkozón Abul Geitnek, Szuleimannak és Abbásznak alkalma nyílt egy egyiptomi békejavaslat tanulmányozására.

A francia hírügynökség birtokába jutott szemelvények szerint az egyiptomi javaslat parlamenti és elnökválasztás megtartását ajánlja 2010 közepéig a palesztin területeken. Magában fogalja továbbá a Fatah biztonsági erőinek egyiptomi felügyelet alatt történő megerősítését és a foglyok kölcsönös elengedését a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

Kairó eddig már két ízben halasztotta el a megállapodás aláírását a Hamász és a Fatah közötti ellentétek miatt.

A két rivális palesztin szervezet között egyébként jelenleg újra feszült a viszony az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a gázai övezeti izraeli offenzíváról készített (a zsidó államot bíráló) jelentése, s a dokumentum elfogadásának elhalasztása miatt. Mahmúd Abbászt számos bírálat éri még a saját táborában is emiatt, a gázai övezetet irányító Hamász-vezető, Iszmáil Haníje egyenesen azzal vádolta meg, hogy személyesen “rendelte meg" ezt a halasztást. Az Abbász vezette Palesztin Hatóság a bírálatok kereszttüzébe került – főként Damaszkusz részéről -, amiért úgymond engedett az amerikai nyomásnak, és elfogadta, hogy később szavazzanak a jelentésről.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken Genfben úgy döntött, hogy jövő márciusi ülésszakáig elhalasztja a jelentésről szóló határozat szavazását. A Richard Goldstone dél-afrikai bíró, ENSZ-jogász vezetésével készült dokumentum főként Izraelt vádolja, hogy “háborús bűnöket" követett el a december-januári gázai övezeti offenzívában. A tényfeltáró bizottság mindamellett arra az eredményre jutott több mint 500 oldalas jelentésében, hogy a palesztin fegyveresek is követtek el háborús bűnöket a konfliktus során.

CímkékENSZjog