Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új repülőgépeket vesz a cseh hadsereg

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 21. 8:26

Négy új Casa C–295M szállító repülőgépet kap a cseh hadsereg. A spanyolországi EADS konzorcium által gyártott repülőgépek megvételéről hétfőn döntött a Mirek Topolánek vezette távozó cseh kormány.

A tranzakció összértéke 3,5 milliárd korona. Az egyik szállító repülőgépet a cseh védelmi tárca öt darab, a hadsereg által már nem használt L-159 típusú hangsebességen aluli vadászgép ellenében akarja beszerezni, míg a további három szállító gépet a szükséges tartalék alkatrészekkel és a pilóták, illetve a személyzet betanításával együtt veszik meg.

Csehország 2009 és 2011 között kapná meg az új szállító repülőgépeket, amelyekkel a régebbi szovjet Antonov An-26-os szállító repülőgépeket váltanák fel. Az új repülőgépek élettartama minimálisan 25 év. A spanyol hadseregen kívül jelenleg a finn és a lengyel hadsereg is ilyen gépeket használ.

Az L-159-es vadászgépek eladásával a cseh gyártónak, az Aero Vodochody cégnek ugyanakkor sikerülne végre betörnie a világpiacra is. Jelenleg a cseh hadsereg az egyetlen, amely az L-159-es gépeket használja. A hadsereg korábban 70 repülőgépet rendelt, de az összesre nincs szüksége. A feleslegessé vált gépeket évek óta sikertelenül próbálják értékesíteni.

A szerződés szerint az EADS három egyszemélyes, és két kétszemélyes L-159-es vadászgépet kap az egyik Casa C-295M gép ellenében. Azt egyelőre nem tudni, hogy a spanyol cég mit tesz a cseh vadászgépekkel. Esetleges eladásukhoz, azonban a cseh fél hozzájárulása is szükséges.

Prágában azzal számolnak, hogy a tranzakció így a cseh hadiiparnak is hasznos lehet.