Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új Skynet műhold az űrben

2007. november 22. 9:24

Nagy-Britannia a múlt héten felbocsátotta a világ talán legmodernebb katonai kommunikációs műholdját, a Skynet 5B-t, amelyet az európai Ariane 5 hordozórakéta repített az űrbe Francia Guyanából.

A műhold a következő hónapban áll véglegesen a kijelölt pályájára az Indiai-óceán fölött, ahol a térségben tartózkodó brit erők kommunikációs igényeit fogja kiszolgálni.

Az összesen 3,6 milliárd font (4,88 milliárd euró) költségvetésű Skynet projekt ez idáig a szigetország legköltségesebb űrprojektje, s a tervek szerint a rendszer egészen 2020-ig marad majd szolgálatban.

A felbocsátást kétszer is el kellett halasztani, ugyanis mindkét esetben kisebb technikai problémák adódtak a rakétával. A Skynet 5B-nek összesen húsz napra lesz szüksége, amíg pályájára áll, s az előző műholddal, a Skynet 5A-val így szinte a világ egészét képesek lefedni.

A két műhold a Skynet 4 rendszert váltja, amelyek már nem tudnak elégséges sávszélességet biztosítani.

Az új műholdat kimondottan katonai alkalmazásokra tervezték, s szükséges védelemmel is ellátták, így pl. nagy energiájú lézersugárzással rendkívül nehéz megsemmisíteni, s korlátozottan ellenáll a nukleáris robbanófejek működésbe lépésénél keletkező elektromágneses sugárzásnak is.

Az antennarendszer és a hozzá kapcsolódó hardver van annyira intelligens, hogy ne „hallgasson" különböző zavarójelekre, de közben továbbra is képes legyen kiszolgálni a brit erőket.

A két műholdnak köszönhetően a briteknek most már nem kell az USA-tól borsos áron sávszélességet bérelniük, ha a szintén az USA-tól bérelt Reaper robotrepülőgépeket szeretnék használni. Ez utóbbi ugyanis valós időben közvetít videoképeket, amelyek köztudottan jelentős sávszélességet igényelnek.

Az új műholdakat igyekeznek a lehető legjobban kihasználni, azaz a felesleges sávszélességet baráti és szövetséges országoknak fogják majd eladni.

(Háború Művészete)