Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt bomba a hídnál

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 22. 9:39

A folyómeder kotrását végző vállalat munkatársai néhány nappal ezelőtt jelezték a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hogy munkájuk során, az északi összekötő vasúti híd pilléreinél öt bombát találtak. A veszélyes szerkezeteket tegnap emelték ki a Dunából a tűzszerészek.

Az újpesti hadikikötőből reggel nyolc órakor futottak ki az AM–31 DUNAÚJVÁROS és az AM–32 DUNAFÖLDVÁR

hadihajók. Rövid időn belül megkezdték a munkát a híd közelében. Mint kiderült: a 7-es számú pillérnél (amely a budai oldalról nézve az első pillér) négy darab, az 5-ös pillérnél pedig egy darab, GP1000Lb típusú, 500 kilogramm súlyú repeszbomba került elő a folyó iszapjából.

A szerkezetekhez lemerülő búvár-tűzszerész csoport – Major Tibor százados vezetésével – megállapította, hogy az egymás közelében található négy bomba nem tartalmaz gyújtószerkezetet. A hadizsákmányként szerzett bombákat nagy valószínűséggel a híd felrobbantása miatt helyezték el a németek a hídpillérnél. Az ötödik szerkezet azonban a híd bombázása miatt került a vízbe, ennek fenék és orrgyújtója is volt. A bombát a kiemelés után a Nemes Krisztián százados vezette „földi" tűzszerész járőr hatástalanította. A kiemelés és a hatástalanítás idejére le kellett zárni a Duna hajózó útvonalát is, ebben a vízirendőrség és a baptista szeretetszolgálat speciális mentőcsoportja segítette a Magyar Honvédség tűzszerészeit.

Szilágyi Zsolt őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnokhelyettese elmondta: az ilyen típusú bombák nagyon veszélyesek. Ha felrobbannak – tűzszerész nyelven mondva: elműködnek –, akkor háromszáz méteres sugarú körben szinte mindent elpusztítanak. Arról egyébként még a tűzszerészeknek sincsen pontos információjuk, hogy egészen pontosan hány világháborús bomba lehet még a fővárosi hidak közelében. Az azonban biztos, hogy az elmúlt másfél hónapban hét darab, ötszáz kilós robbanószerkezet került elől, csak az északi összekötő vasúti híd pilléreinek közeléből. Hatvankét évvel a II. Világháború után…