Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új típus érkezhet a szerb MiG-29-esek mellé

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. január 18. 9:57

A szerb védelmi minisztérium illetékesei szerint országuk komoly érdeklődést mutat a Boeing/Saab T-7A Red Hawk könnyű harci- és kiképzőrepülőgép iránt, melyet a hazai fejlesztésű G-4 Super Galeb és J-22 Orao típusok utódjának szánnak.

haditech_jetfly

Terveikben húsz gép vásárlása szerepel, a típus repülési jellemzői és képességei rendkívül meggyőzték a szerbeket, továbbá ár-érték arányban is nagyon jónak tartják. A T-7A szuperszonikus repülési képességgel és modern avionikával felvértezve a teljes jelenlegi csapásmérő flottát kiválthatja, továbbá a MiG-29-essel együttműködve akár légtérvédelmi feladatokat is elláthat.

A típust gyártó Boeing számára a fő fókuszt jelenleg a USAF számára készülő kiképzőváltozat fejlesztése jelenti, de a jövőbeli tervek között szerepel a nemzetközi piacra lépés is, és már korábban bejelentették, hogy a Red Hawk jó választás lesz azon országok számára, akik F-5 Tiger II kaliberű típust keresnek a flottájukba.

A szerbek projektje természetesen még meglehetősen kezdeti fázisban van, de az már most tisztán látszik, hogy amennyiben hivatalosan is szerződést kötnének a felek, akkor sem a közeljövőben valósulhat meg, ugyanis a Boeing számára USAF igényeinek kiszolgálása élvez elsőbbséget, továbbá a harci változat kifejlesztése is még folyamatban van.

Az évek előrehaladtával viszont egyre égetőbb lesz az új típus beszerzése, mert bár Belgrád jóváhagyta a G-4 és J-22 típusok modernizációs programját, ez legfeljebb csak átmeneti megoldás, a gépek üzemideje néhány év múlva lejár. Amennyiben a T-7A Red Hawk nem tud időben a Szerb Légierő állományába kerülni, úgy jó eséllyel a választás egy versenytárs típusra eshet.

A Boeing egyébként igen nagyratörő ambíciókkal rendelkezik a típussal kapcsolatban, világszerte mintegy 2 700 példány eladását tervezik. Szerbia mellett eddig Ausztrália merült fel, mint potenciális külföldi vásárló.

Forrás: jetfly.hu