Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új űrközpontot építenek az oroszok

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 25. 23:53

Oroszország új űrközpontot létesít a Távol-Keleten (Amur tartományban), amivel a közép-ázsiai Bajkonur központot kívánja helyettesíteni. 2004 óta az oroszok minden katonai műholdat az Északi-sarkkör közelében fekvő plesetski állomásról lőttek fel.

Annak ellenére, hogy ez a központ igen fontos szerepet tölt be a különböző műholdak pályára állításában, az egész évre jellemző fagyos időjárás jelentősen megnöveli a működtetési költségeket. Plesetsk jelenleg a világ legforgalmasabb űrközpontja, 1966 óta átlagosan évi 35 műholdat lőnek fel.

A Szovjetunio 1991-es széthullását követően, a másik nagyobb űrközpont (Bajkonur) a határon túlra – Kazahsztánba – került, így az oroszok számára egyre nehezebb lett a központ használata. Oroszország 1991 óta bérli a Bajkonur komplexumot, de egyre több vita alakult ki a bérbeadás körül, továbbá a helyi lakosok is tartottak az esetleges fellövési balesetektől. Az oroszoknak azonban nélkülözhetetlen volt a létesítmény, hiszen számos műholdat csak erről a központról tudtak fellőni. Mindezek ellenére tarthatatlan volt az az állapot, hogy egy határon túli országban legyen a komplexum.

Az új Vostochnyban megépítésre kerülő központ 2015-ben kezdi meg működését, 2020-ra pedig minden űrhajózási program székhelye ez a létesítmény lesz. Vostochny kiváló választásnak bizonyul, hiszen a korábban ICBM-központ szerepét betöltő állomás időjárási és geológia szempontból is megfelelő adottságokkal rendelkezik. Az előzetes tervek szerint a komplexum megépítése leghamarabb két év múlva kezdődhetne el, amelyben nagy szerep jut a Transzszibériai vasútvonalnak is.

Címkékbaleset