Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vadászgépet fejlesztene Törökország

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 24. 9:42

A napokban friss információk láttak napvilágot Törökország jövőbeli harci repülőgép beszerzési tervei kapcsán, most azonban nem az amerikai F-35-ös és az európai Eurofighter konzorcium portékájának ügye volt terítéken, hanem a törökök legújabb terve, mely szerint külföldi segítséggel saját vadászgépet fejlesztenének.

A legfrissebb hírek szerint Törökország a közelmúltban már tárgyalásokat folytatott dél-koreai és svéd delegációkkal, egy új vadászgép következő évtizedben történő tervezésének, fejlesztésének és gyártásának lehetőségeiről.
Dél-koreai részről a KAI (Korea Aerospace Industries) cég, míg a svédektől a Saab áll a török érdeklődés középpontjában.

1595923523
A fennállásának 100. évfordulóját idén ünneplő török légierő harci repülőgép flottájában az F-16-osoknak köszönhetően szembetűnő az amerikai dominancia, az Egyesült Államoktól való függőséget pedig tovább erősíthetik a jövőben hadrendbe állítandó F-35-ös ötödik generációs vadászbombázók is. Magukat megnevezni nem kívánó török tisztek elmondása szerint Törökország pont ezért most más partnerországgal/országokkal kezdene el egy új programot, ezzel is csökkentve a washingtoni befolyást. A jelenlegi török flottában a korosabb F-4-esek modernizációját Izrael, míg a régebbi változatú F-16-osok korszerűsítését Törökország végezte, azonban ezeket a kiöregedő gépeket várhatóan 2020 körül nyugdíjazni fogják. Egy török védelmi elemző szerint Törökország egy új, nagyrészt saját vadászgép kifejlesztésével a jövőben kiegyenlíthetné az arányokat flottájában, ezáltal csökkentenék az amerikai technológiai dominanciát.

Az új török vadászgéphez vezető úton az első lépéseket már meg is tették, ugyanis felkérték a hazai TAI (Turkish Aerospace Industries) céget, hogy határozza meg azokat a specifikációkat, melyekkel az új gép rendelkezzen. A TAI-nak 2012 végéig kell végezni ezzel a feladattal. Törökország számára természetesen nem új keletű dolog, hogy helyben gyártson le és végszereljen katonai repülőgépeket, azonban az ország dinamikusan fejlődő védelmi ipara most először vehetné ki részét teljes egészében egy komplex fegyverrendszer (pl. egy vadászgép) tervezéséből.

Az új program kapcsán a törökök már 2010-ben is egyeztettek Dél-Koreával, akkor azonban az ázsiaiak a projektből mindössze 20% részesedést kínáltak Törökországnak, 20%-ot Indonéziának, a fennmaradó 60%-ot pedig saját maguknak. A törököknek ez nem felelt meg, mivel a programot ténylegesen csak egyenlő részesedés mellett kezdenék el. Azóta úgy tűnik, a dél-koreaiak is átgondolták ajánlatukat, és már nem zárkóznának el az egyenlő részesedéstől. A svéd Saab képviselőivel folytatott tárgyalásokról még nincs konkrét információ, azonban a török fél már most potenciális partnerként tekint a Gripen gyártójára.

Mindezek mellett az európai Eurofighter konzorcium sem adta fel azon tervét, mely szerint Törökországot is bevennék a Typhoon programba. A konzorcium azzal próbálja meggyőzni Törökországot, hogy a Eurofighter Typhoon tűnik az egyetlen reális választási lehetőségnek a hasonló kategóriás amerikai gépekkel szemben.

</p>