Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új váróterem Baghlan-i-Jadid kórházának

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. július 30. 14:33

Magyar forrásból épült kórházi várótermet adott át július 29-én dr. Boldizsár Gábor ezredes a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) parancsnoka a Baghlan-i-Jadid járási kórház igazgatójának.A kórház a térség egyetlen, komolyabb ellátást is nyújtani képes egészségügyi intézménye.

Az egészségügy fontossága szerte Afganisztánban megkérdőjelezhetetlen. Különösen igaz ez az utóbbi hónapok során konfliktusok sújtotta Baghlan-i-Jadid járásra, amelynek kórháza az egyetlen komolyabb ellátást is nyújtani képes egészségügyi intézmény a Kunduz és Pol-e-Khomri közötti kisebb klinikák mellett.

A szűkös források ellenére is gondos kezekben lévő kórház jó példát mutat a hasonló nehéz gazdasági helyzetben lévő intézményeknek. Az egészségügyi ellátás minőségi mutatóit javítja, hogy a most bővült várótermével a járási kórház fogadni tudja betegeinek hozzátartozóit is.

A magyar PRT által folyamatosan fejlesztett intézményben a szerződött kivitelező igényes és kiváló minőségű munkája betegeknek, hozzátartozóknak és nem utolsó sorban a kórház dolgozóinak is nagy megelégedésére szolgál. Ezt jelképezték az átadáskor a magyar katonák vállára terített kaftánok is, melyek az afgán emberek körében a tisztelet és megbecsülés szimbólumai.