Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biden: Irakban nem garantált a nyugalom

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 31. 7:52

Irakban nem garantálható a nyugalom az amerikai katonaság kivonása után, de nem valószínű az erőszak robbanásszerű kitörése – mondta Joe Biden amerikai alelnök az NBC tévécsatornának adott interjúban. Az alelnök a Wikileaks által kiszivárogtatott titkos dokumentumokról és Afganisztánról is beszélt.

A harcoló amerikai alakulatokat augusztus végéig vonják ki Irakból, s utána csak kiképzési és tanácsadói feladatokat végző katonák maradnak a közel-keleti országban. Az afganisztáni hadműveletekről a Wikileaks által kiszivárogtatott titkos dokumentumokkal kapcsolatban Biden hangsúlyozta, hogy azok még az előző kormányzat idejéből származnak.

Már foglakoztak azokkal a problémákkal, amelyek a pakisztáni titkosszolgálattal kapcsolatban felmerültek, és a dolgok változóban vannak mondta.

Biden cáfolta azokat a vádakat, hogy az Amerika Egyesült Államok “nemzetet épít" Afganisztánban, amit egyes képviselők felpanaszoltak. “Egyetlen célból vagyunk Afganisztánban, és ez az al-Kaida, amely veszélyt jelent az Amerikai Egyesült Államokra nézve" – szögezte le.

Pakisztánban, akárcsak Afganisztánban, az amerikaiak súlyos károkat okoznak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek, és haladást érnek el. “De az igazság az, hogy jócskán van még mit tenni" – fűzte hozzá az amerikai alelnök.