Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egymás mellett gyakorlatozik a két hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 31. 7:59

Folyamatossá válhat a feszültség a kínai és az amerikai hadsereg között a Sárga-tenger térségében. Most egyszerre hadgyakorlatozik a két hadsereg, az amerikaiak ráadásul havonkénti közös hadgyakorlatokat terveznek a dél-koreaiakkal.

Egymás közelében tart hadgyakorlatokat a kínai, illetve az amerikai és a dél-koreai hadsereg a Sárga-tengeren. A kínaiak két hadgyakorlatot is tartanak. Elemzők szerint a kínai gyakorlatokat egyértelműen az amerikai hadgyakorlatra reagálva rendelték el.

“Kína szenved a megaláztatástól a partjaihoz közeli hadgyakorlatok miatt" – jelentette ki James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes.

Állítása szerint a hadgyakorlatok ugyan nem Kína ellen irányulnak, de részben amiatt van rájuk szükség, mert Peking folyamatosan támogatja Észak-Koreát és vonakodik a sztálinista rezsim hivatalos elítélésétől.

Steinberg szerint az amerikai-kínai viszony legnagyobb kihívása, hogy Kína nem hajlandó elmélyíteni a hadseregek közti együttműködést.

Steinberg szavait igazságtalannak és előítéletesnek tartja a Csaj Tö-csüan (Zhai Dequan), a kínai fegyverzetellenőrzési és leszerelési szövetség főtitkárhelyettese. “Kína az egyenlőség alapján kívánja fejleszteni katonai kapcsolatait az Amerikai Egyesült Államokkal, de Kínát nem kezelik egyenlő partnerként. Az Amerikai Egyesült Államok megsérti Kína alapvető érdekeit és ezért Kína most nem állíthatja helyre a kapcsolatait" – nyilatkozta a China Daily angol nyelvű lapnak.

Kínát az amerikai hadsereg aktivitása mellett leginkább az aggasztja, hogy az Amerikai Egyesült Államok 6,4 milliárd dollár értékben szállít fegyvereket Tajvannak. A szigetországra Kína szakadár tartományként tekint, az elmúlt években folyamatosan fejlesztette rakétás csapásmérő erőit a Tajvani-szoros térségében. Az Amerikai Egyesült Államok kétoldalú szerződésekben garantálta Tajvan biztonságát.

Jelenleg három nagy hadgyakorlat zajlik a Sárga-tenger térségében. A kelet-kínai Santung tartományban a tengerparti Csingtao város közelében mentési gyakorlatokat tartottak, Nanking közelében pedig hosszútávú, szárazföldről indított rakétákat teszteltek. Az amerikaiak a dél-koreai hadsereggel tartanak közös gyakorlatot, amit a Pentagon közlése szerint a jövőben minden hónapban megismételnének.