Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: július a legvéresebb hónap

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 31. 8:14

Az idei július volt a legvéresebb hónap az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők számára. Az amerikai hadsereg például a kilencéves háború legtöbb halálos áldozattal járó hónapját élhette meg. Júliusban hatvanhárom amerikai katona vesztett életét az ázsiai országban.

A korábbi, negatív rekorddal bíró hónap a június volt, ekkor hatvan amerikai katona halt meg az afganisztáni harcok következtében. A júliusi utolsó veszteségüket pedig csütörtökön könyvelhették el az amerikaiak, amikor három katonájuk hunyt el Afganisztán déli részén.

Eközben több száz brit katona indított offenzívát a tálibok ellen Helmand tartományban. Mivel a háború egyre nagyobb területre terjed ki, a veszteségek is egyre jelentősebbek. Barack Obama amerikai elnök 30 000 fős erősítést rendelt el még tavaly decemberben.

Péntek reggel több száz brit katona nyomult be Nad Aliba, Helmand egyik kerületébe azzal a céllal, hogy kiürítsék a tálibok egyik ott található erődítményét. Járőrözés közben egy katona elvesztette a lábát, míg egy másikat repesz talált el, miután felrobbant egy bomba a bázis közelében.