Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezérkari főnöke van a líbiai hadseregnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 18. 16:44

A régi líbiai hadsereg tisztjei kijelölték november 17-én, csütörtökön az alakulóban lévő „nemzeti hadsereg” vezérkari főnökét, kész tények elé állítva az új hatóságokat. A lázadókhoz csatlakozott mintegy 150 katonatiszt és altiszt a Bengázitól 200 kilométerre fekvő, kelet-líbiai al-Baidában egyhangúlag hagyta jóvá Halifa Haftar kinevezését, és bejelentette a hadsereg „reaktiválását”.

Haftar, aki a bengázi katonai akadémián és a volt Szovjetunióban folytatott tanulmányokat, a csádi-líbiai konfliktus után dezertált a hadseregből, és az 1990-es évektől az Egyesült Államokban él. Márciusban tért vissza Líbiába, hogy a felkelők oldalára álljon.

A kinevezést továbbítják az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökének, Musztafa Abdel-Dzsalílnak jóváhagyásra – közölte Fradzs Bunszeira tábornok, az al-baidai katonai tanács vezetője.

Abdel-Hakim Belhadzs, a tripoli Katonai Tanács feje a francia hírügynökség megkeresésére csütörtökön közölte, hogy nem tud Haftar kinevezéséről, és nem volt hajlandó azonnal kommentálni a hírt.

A katonák megelőzték a „nemzeti hadsereg" témájában vasárnap kitűzött tiszti gyűlést, miközben egyre feszültebb a viszonyuk a távozó védelmi miniszterrel, Dzsalal ad-Degeilivel és helyettesével. A háború alatt számos katonatiszt dezertált, hogy támogassa a felkelő harcosokat, de a civilek néha most is bizalmatlanul, sőt ellenségesen viszonyulnak hozzájuk.

Várhatóan vasárnap ismertetik az új átmeneti kormány összetételét is.