Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődött a Sárga-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 24. 16:15

Újabb nagyszabású, közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődött június 23-án, szombaton, a két ország haditengerészeti egységei a Sárga-tengeren kezdtek együttes manővert. Egy nappal korábban az Egyesült Államok és Dél-Korea szárazföldi hadgyakorlatot kezdett vadászgépek, harci helikopterek, páncélosok és több mint 19 ezer fős katonaság részvételével.

A dél-korai védelmi minisztérium előzőleg úgy foglalt állást: a hadgyakorlatok célja, hogy elrettentsék Észak-Koreát déli szomszédja megtámadásától.

A haditengerészeti gyakorlaton 10 dél-koreai hadihajó, az USS George Washington amerikai repülőgép-anyahajó, összesen 8 ezer katona, valamint több száz harci repülőgép vesz részt.

Phenjan a hadgyakorlatokat háborús előkészületeknek tartja.

A térségben kiéleződött a feszültség azt követően, hogy áprilisban Észak-Korea az előzetes figyelmeztetések ellenére kereskedelmi szállítórakétát bocsátott fel, amit Washington és szövetségesei ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletnek minősítettek. Bár a kísérlet kudarcba fulladt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat határozott el Phenjan ellen.

Hétfőn lesz a koreai háború kitörésének 62. évfordulója. A három évig húzódó háború fegyverszünettel ért véget, de békeszerződést azóta sem kötöttek a felek.