Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy munkakutyás egység, az erő szorzója”

Szöveg: Sz. Zs. |  2012. június 24. 18:17

A házi készítésű robbanószerkezetek elleni harc keretében rendezték meg az első úgynevezett munkakutyás szakértői munkacsoport értekezletét (EP on MWD for C-IED) június 12–14. között az olaszországi Grossetóban.

Az értekezleten tizenöt országból 43-an vettek részt: állatorvosok, kutyakiképzők, tűzszerészparancsnokok. Magyarországot az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred két katonája, Szatai Zsolt őrnagy, kutyakiképző főnök és Mécs Enikő százados, kutyakiképző tiszt képviselte.

A rendezvény megnyitójában Jeffrey Juhala ezredes (NATO ACT) az „Egy munkakutyás egység, az erő szorzója"  jelmondatnak megfelelően kiemelte a munkakutyák sokoldalú alkalmazhatóságát, valamint a munkakutyás képességek fejlesztését az erők védelme, a Force Protection érdekében. Elhangzott: a műszerekkel szemben a kutyák bevethetősége hatékonyabb, megbízhatóbb, pontosabb és nem utolsósorban költséghatékonyabb.

A szakértői munkacsoport értekezletén megállapodás született az egységes munkakutyás megnevezésekkel kapcsolatban, és megkezdődött a területenkénti kidolgozói munka egy egységes irányelveket követő, áttekinthető, a parancsnokok döntéshozatalát segítő munkakutyás rendszer kidolgozása érdekében. A rendezvényen kiderült: folyamatban van a NATO munkakutyás doktrínának, valamint az egységes vizsgáztatási és minősítési rendszernek a kidolgozása is.

A munkacsoport következő értekezletét december elején, Franciaországban rendezik meg.

1595937686