Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai katonai segély Pakisztánnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 23. 20:33

Az Obama-kormányzat több év alatt egy újabb, több milliárd dolláros segélycsomagot nyújt Pakisztánnak, azt várva tőle, hogy fokozza harcát a szélsőségesek ellen, akik saját területén és a szomszédos Afganisztánban követik el támadásaikat – közölték washingtoni illetékesek.

A segélycsomag tervezetét várhatóan pénteken jelenti be Washingtonban Hillary Clinton amerikai és Mahdum Sah Mehmud Kuresi pakisztáni külügyminiszter, a magas szintű, kétoldalú „stratégiai" tárgyalások újabb fordulójának befejeztével.

Az öt évre szóló új segélycsomag sok részlete egyelőre nem ismert. Folynak róla a tárgyalások. A cél az, hogy fokozatosan növeljék a Pakisztánnak nyújtandó katonai segély összegét: jövőre 300 millió dollárt, a rákövetkező évben 350 milliót kapna Iszlámábád, majd újabb részleteket minden évben, amíg az ötödik évben a teljes összeg el nem éri a 2 milliárd dollárt.

Az új katonai segélyprogram a 2005-ben kezdődött és október elsejével lejárt hasonló, de kisebb értékű program helyébe lép, és kiegészíti azt 7,5 milliárd dolláros, polgári célokra – egyebek mellett az árvízkárok felszámolására – szánt segélyt, amelyről a közelmúltban már megállapodtak a két ország illetékesei.

Az új katonai segélycsomagból nem részesül egy fél tucatnyi pakisztáni katonai egység, amelyekkel szemben felmerült az emberjogsértések gyanúja. Egy 1997-es törvény ugyanis tiltja az amerikai katonai segítségnyújtást az ilyen jogsértéseket elkövető katonai alakulatoknak.