Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb botrány a Pentagonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 23. 22:07

Újabb botrány érte el az amerikai védelmi minisztériumot: a Pentagon több tucat alkalmazottja vásárolt, töltött le az internetről, és tárolt hivatali számítógépén gyermekpornográf anyagokat.

A The Boston Globe című napilap pénteki cikke szerint az ügyben indított szövetségi vizsgálat során kiderült, hogy egyebek mellett a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), a Fejlett Védelmi Kutatások Intézete (DARPA) és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) munkatársai – magas szintű biztonsági hozzáférési joggal rendelkező tisztviselők – töltöttek le ilyen anyagokat.

Ezek azon ügynökségek közé tartoznak, amelyek a legérzékenyebb adatokat kezelik a hírszerzés és a nemzetbiztonság területén.

A nyomozás 2002-ben kezdődött, az illegális tartalmakat letöltők közül több ellen vádat emeltek, és sok ügy máig nem zárult le. Gary Comerford, a Pentagon főnyomozójának szóvivője közölte, hogy nagyon komolyan veszik az ilyen ügyeket.

A nyilvánosságra hozott anyagok nem tartalmaznak pontos adatot arról, hogy összesen hány tisztviselő érintett az ügyben, de a The Boston Globe értesülése szerint több mint 30 alkalmazottról van szó. Tizenhárom elkövetőre Kaliforniában bukkantak, közülük többen a nyugati part legtitkosabb katonai létesítményeiben dolgoztak.

Az Amerikai Egyesült Államokban gyerekpornó vásárlása bűncselekmény, és az ilyen anyagok kormányzati számítógépen történő tárolása szintén törvénysértés.

Az egyebek között külföldi telefonbeszélgetések lehallgatásával foglalkozó NSA-ban két, legmagasabb szintű biztonsági engedéllyel rendelkező tisztviselő töltött le gyerekpornót. Egyikük, miután eljárást indítottak ellene, külföldre menekült, feltehetően Líbiában rejtőzködik. A másikat 2008-ban több mint öt év börtönre és életfogytig tartó próbaidőre ítélték.