Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb búcsúzó típus az osztrák légierőnél

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. január 17. 15:45

A búcsúzó Saab J105OE flotta után itt az újabb hír az osztrák légierő háza tájáról: Klaudia Tanner védelmi miniszter napokban tett bejelentése szerint már keresik a C-130 Herculesek váltótípusát.

osztrakc-130hercules-2

A miniszter arról számolt be, hogy hamarosan megkezdik azon szükséges paraméterek összegyűjtését, melyeknek meg kell majd felelnie a leendő váltótípusnak. Az osztrák légierő három Lockheed Martin C-130K típusú, közepes katonai szállítógépet tart hadrendben, melyeket még a 2000-es évek elején szereztek be a britektől, ahol azok feleslegessé váltak a hosszabb törzsű, C-130J változat hadrendbe állítása miatt.

A három Hercules az elmúlt évek során jelentős modernizáción esett át, a munkálatokat a Marshall Aerospace and Defense Group végezte; a cég a szállítógépek karbantartásáért felel rendszerbe állításuk óta. Az osztrák védelmi minisztérium tervei szerint a Herculeseket 2030-ra szeretnék nyugdíjazni.

Több ország légierejéhez hasonlóan Ausztria esetében is kiemelt jelentőségű a szállítógépek beszerzése, az új típus rendszerbe állítása a védelmi beszerzési lista elején szerepel.

Forrás: jetfly.hu