Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb cirkálót állít hadrendbe az orosz haditengerészet

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 8. 20:09

Az egykori Kirov-osztályba tartozó nukleáris meghajtású, nagy harcértékű cirkálók közül csak a Nagy Péter volt szolgálatban az elmúlt években, azonban most testvérhajója, az Admiral Nakhimov is visszatér a flotta kötelékébe.

hadihajó az elmúlt évtizedet a Szevmash hajógyár dokkjában töltötte Szeverodvinszk-ben. A mérete alapján a cirkálók és a csatahajók között elhelyezkedő óriás feltehetően az Északi Flotta állományában látja majd el feladatait.

A Vlagyimir Putyin nevével fémjelzett, a népszerű politikus elnöksége alatt végbemenő orosz gazdasági és katonai megerősödés újabb jele, hogy ismét szolgálatba állítják ezt a nagy harcértékű hadihajót.

Az Admiral Nakhimov teljes felújításon és modernizáláson esett át, ennek során kicserélték az elektronikai rendszereit és korszerűsítették a fegyverzetét is. Az eddigi Granit rakéták helyett például több és modernebb Onyx elnevezésű rakétákat kap a flotta büszkesége.

A 241 méter hosszú 26.000 tonna vízkiszorítású Kirov-osztályú cirkálókból összesen négy darab épült az akkori Leningrád (ma Szentpétervár) egyik hajógyárában. A hatalmas méretű hadihajók meghajtásáról nukleáris reaktorok gondoskodnak, így a cirkálók a saját kikötőiktől távol, az üzemanyag-ellátó hajóktól függetlenül is tevékenykedhetnek. Fegyverzetük rendkívül összetett és erős, különféle torpedók, hajók és tengeralattjárók elleni rakéták, valamint erős csöves és rakéta légvédelem jellemzi.

Az Admiral Nakhimov cirkálót 1983-ban kezdték el építeni, és 1988-ban állították először hadrendbe, az 1990-es évek végén azonban pénzhiány miatt ideiglenesen kivonták a szolgálatból. Testvérhajója – a Nagy Péter -jelenleg is aktív. A két hajó egy rendkívül erős és gyors harccsoportot alkothat, az egyre jobban magára találó Oroszország érdekeit akár a távoli vizeken is eredményesen tudják érvényesíteni.