Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb csúcstechnika érkezhet a Magyar Honvédséghez

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2020. december 10. 18:37

A Magyar Honvédség is érdeklődik a SAAB BT46 típusú megújult kiképzőrendszere iránt. A cég képviselői december 10-én, Tatán mutatták be a szimulációs rendszert. Az eseményen részt vett Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

BT 46 SAAB Szimulációs rendszer bemutató KLAC7349

A SAAB BT46-os kiképző szimulátorrendszereinek segítségével terepen, valós harci környezetben lehet tüzérségi gyakorlatot tartani – többféle fegyverrel.

A bemutatón Horváth Gábor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően emberöltő óta nem látott infrastrukturális beruházások, haditechnikai fejlesztések és beszerzések kezdődtek el. Mint fogalmazott, egy új eszköz érkezése azonban önmagában nem jelent garanciát a sikerre, az csak hozzáértő kezelőszemélyzettel válik igazán hatékonnyá. Ahhoz pedig minőségi kiképzésre van szükség.

BT 46 SAAB Szimulációs rendszer bemutató KLAC7103

„A jövőben ebben fontos szerepet fognak játszani azok a költségcsökkentő digitális technikai kiképzőrendszerek, amelyek ma már rendelkezésre állnak. Pusztán technikai szempontból könnyű helyzetben vagyunk, hiszen a 21. század technikai kiképzési lehetőségeinek csak a fantáziánk szabhat határt. A nemzetközi piacon a kiképzés minden fázisához rendelkezésre áll a feladatok szimulációs rendszere” – mondta. Horváth Gábor vezérőrnagy hozzátette: a BT46-os rendszert több szövetséges haderő is sikeresen használja, a szimulátor pedig a kiképzés ezen szegmensében piacvezetőnek tekinthető.

BT 46 SAAB Szimulációs rendszer bemutató KLAC7239

A bemutató napjára a SAAB munkatársai már beszerelték a rendszert a Leopard harckocsikba, valamint a lövészeket is ellátták a BT46-os rendszerrel. A kiképzési szimulátort az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén mutatták be működés közben a Leopard harckocsik, BTR-ek és a tatai dandár katonáinak részvételével.