Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb drogbáróval végeztek Mexikóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 12. 9:43

A mexikói rendőrség komoly csapást mért a La Familia drogkartellre: mint a kormány bejelentette, egy tűzharcban valóban sikerült megölni a szervezet egyik vezetőjét, Nazario Morenót. Az országos rendőrkapitány egy nappal korábban már beszámolt az összecsapásról, de akkor még nem tudta biztosra mondani, hogy Moreno a halottak között van.

Alejandro Poiré, az egyik mexikói kormányszóvivő viszont pénteken már azt közölte, hogy a 40 éves Moreno és legalább három társa az előző nap életét vesztette a kartell fegyveresei és a rendőrök tűzharcában Michoacan szövetségi államban.

Egy hónapon belül ő második drogbáró, akit a hatóságok megöltek. November 5-én Ezequiel „Tony Tormenta" Cardenasszal, a Gulf kartell vezetőjével végeztek.

Moreno a 24 legkeresettebb mexikói drogbáró egyike volt, s halála újabb csapás a La Familiára. Ez utóbbi a hét nagy mexikói drogkartell egyike, s ezen belül is a szintetikus kábítószerek legnagyobb termelője a latin-amerikai országban. A csoport 2006 októberében vált igazán híressé, amikor néhány tagja behatolt egy bárba, s ott öt levágott emberfejet dobott a táncparkettre.

Mexikóban a kábítószerkartellek egymás közti háborúja, valamint a rendőrséggel és a hadsereggel vívott összecsapások legalább 28 ezer halálos áldozatot követeltek a jelenlegi államfő, Felipe Calderon 2006-os hivatalba lépése óta.