Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb európai ország döntött az amerikai Poseidon mellett

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. március 31. 9:36

Az Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége (DSCA) értesítette az USA Kongresszusát arról, hogy Németország az FMS (Foreign Military Sales) program keretein belül öt P-8A Poseidon-t vásárolhat 1,77 milliárd dollár értékben.

usnavy_p-8

Az amerikai fél részéről jóváhagyott német beszerzés az öt, korszerű tengerészeti járőr repülőgép mellett magába foglalja többek között az üzemeltetéshez szükséges berendezéseket, valamint a logisztikai támogatást, alkatrész-utánpótlást is. A német haditengerészet jelenleg a Lockheed P-3C Orion típust üzemelteti, mely flotta azonban üzemideje végéhez közelít, nyugdíjazása várhatóan 2024/2025-ben esedékes.

Korábban voltak arra vonatkozó tervek, hogy Franciaország és Németország az Airbus A320neo alapjain fejleszthet ki közösen egy tengerészeti felderítő és járőr repülőgépet, de a mostani Poseidon beszerzés valószínűleg ennek a kooperációnak a végét is jelenti egyben. Mivel Németország már törölte a kiöregedő P-3C flotta modernizációjának programját, vélhetően azért döntött a Poseidon mellett, hogy a pár éven belül búcsúzó Orionoknak időben meglegyen a váltótípusa.

Németország a P-8A Poseidon mellett vizsgálta az Airbus C295MPA, valamint az ATR 72 Rheinland Air Services által korszerűsített változat beszerzésének lehetőségét is, de végül az amerikai típus mellett döntöttek. Franciaország egyébként az Atlantique 2 repülőgépeit váltotta volna az A320neo alapjain kifejlesztett tengerészeti járőrgéppel, de náluk még nem annyira sürgető az utód kiválasztása, hiszen a flotta felújítási programja jó ütemben zajlik.

Címkékhaditechnika