Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb halottak a dél-jemeni harcokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 14. 22:22

Legalább 23 ember, közöttük az al-Kaida húsz tagja halt meg április 13-án, pénteken a dél-jemeni Loder egyik elővárosában, amelyet a terrorhálózat ellenőrzése alá kíván vonni. A hadsereg erősítést küldött a városba.

A hadsereg kiegészítő erőinél szolgáló három katona halt meg, két társuk pedig megsebesült az al-Kaida fegyvereseivel való összecsapásban Zarában, Loder nyugati elővárosában pénteken – közölték a főként törzsek körében toborzott kiegészítő erők. Az informátorok elmondták, hogy az al-Kaida legalább 20 tagja esett el az összecsapásban, amelynek a végén a lázadók kivonultak az övezetből. A kivonulás azután történt, hogy az iszlamista fegyveresek erősségének számító Abján tartománybeli városba érkezett a terrorelhárító erők mintegy kétszáz katonája – közölte egy katonai vezető.

A jemeni légierő pénteken egy másik abjáni várostól, Mudiától keletre bombázta a lázadók két állását – közölte egy helyi vezető.

A harcok hétfőn kezdődtek Lodernél a várost megostromló al-Kaida helyi szervezete, valamint a hadsereg és a helyi ellenálló bizottságokat kiképző kiegészítő erők között. Az ostrom hétfői kezdete óta az al-Kaida 172 emberét vesztette el, a hadsereg bevallott vesztesége 14 fő, a népi ellenállási bizottságoké pedig 22 a pénteken a hadsereg és törzsi vezetők által közölt legfrissebb adatok szerint.

2010 augusztusában az al-Kaida már elfoglalta Lodert, ahonnan a hadseregnek sikerült később kiűznie. A város Zindzsibártól, az egy éve az Arab-félszigeti al-Kaidához (Aqpa) tartozó Saría Hívei nevű csoport ellenőrzése alatt lévő Abján tartomány székhelyétől 150 kilométerre északkeletre fekszik.

Címkéklégierő