Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb iskolában indul honvéd kadétképzés

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2020. december 9. 13:39

Csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium. Az együttműködési megállapodást az MH 2.vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezreddel írták alá december 9-én, szerdán. A csatlakozást igazoló oklevelet dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át az intézmény igazgatójának.

TUN_3495

Dr. Ruszin Romulusz a dokumentum sátoraljaújhelyi aláírásakor hangsúlyozta: Magyarország nem létezhet a Magyar Honvédség nélkül. „A magyar katonák számtalan feladatban állnak helyt az országhatáron belül azért, hogy biztonságot nyújtsanak a magyar állampolgároknak. Mindent megtesznek külföldön is a béketámogató műveletekben azért, hogy a problémákra ott találjanak választ, ahol azok keletkeznek” – mondta a helyettes államtitkár.

Dr. Ruszin Romulusz emlékeztetett, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program az utóbbi évtizedek legátfogóbb reformja, amely már látható eredményeket hozott. A honvédelmi tárca helyettes államtitkára hozzátette: a program sokkal több egyszerű fegyverbeszerzésnél, hiszen számos hadiipari bázis is érkezik hazánkba, amely azt jelenti, hogy könnyebben el tudják látni a magyar katonákat olyan eszközökkel, amelyek a haza védelméhez szükségesek. „A program sikeréhez azonban jól képzett és kiképzett szakemberek is kellenek. Ezért indult a kadétprogram is. Szeretnénk vonzóvá tenni a fiatalok számára a Magyar Honvédséget. Hiszünk abban, hogy egyenruhában szolgálni, a legnemesebbet, a legdrágábbat – az életünket – felajánlani a közösség érdekében az egyik legszebb élethivatás, ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy a társadalom a legtöbbet megtudja a Magyar Honvédségről” – tette hozzá dr. Ruszin Romulusz.

TUN_3530

„A kadétprogram lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy a kadétképzés első szintjén a honvédelmi ismeretek tantárgyból érettségi vizsgát tegyenek és így az iskolában, majd az órákat követően szabadidős foglalkozás keretén belül tapasztalják meg azt, hogy mivel foglalkozik a magyar katona” – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, ma már közel nyolcvan iskola vesz részt a Honvéd Kadét Programban és ez a szám folyamatosan bővül.

Elhangzott: Borsod–Abaúj–Zemplén megyében eddig tizenkét középiskola csatlakozott a programhoz, így országos szinten itt található a legtöbb partneriskola.

TUN_3447

Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere úgy fogalmazott: egy ország nem teheti ki önállóságát és polgárait annak, hogy egy gyengén felszerelt, kis létszámú hadsereggel adott esetben kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön. „A haza védelme mindenki számára kötelező, fontos feladat, hogy ezt plántáljuk a fiatalokba. A gimnázium vezetése és tantestülete egy új gondolat mellett tette le a voksát akkor, amikor a kadétképzést zászlajára tűzte, mi pedig minden erőnkkel támogatni fogjuk ezt a munkát” – tette hozzá.

TUN_3539

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatás, Tudományszervező és Kulturális Főosztály főosztályvezetője, valamint Polyák András ezredes az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka.