Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb kínai vadászgépek Pakisztánnak

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 24. 7:38

A muzulmán ország légiereje az elmúlt napokban újabb kínai gyártmányú JF-17 típusú harci gépekkel gyarapodott. Az első két gép már tavaly nyáron megérkezett, most további négy példányt vehetett át a pakisztáni légierő.

Az Indiával évtizedek óta ellenséges viszonyban álló ország legalább 150 darab JF-17 Thunder vadász-bombázót kíván beszerezni a következő években. Pakisztán nem csak vásárlóként érdekelt a projectben, hanem mivel részt vesz a fejlesztési és a gyártási folyamatban is, ezért az esetleges exportból is nyereséget remél.

Kína és Pakisztán közösen fejlesztette ki ezt az együléses, könnyű, többfunkciós vadászrepülőgépet, mely olcsó, de hatékony megoldást biztosít. Bár a pakisztáni gyártósor is beindult már, a most átadott négy gép még kínai üzemekben készült és orosz eredtű RD-93 típusú hajtóművekkel vannak felszerelve. A folyamatosan felfutó pakisztáni gyártási program során a repülőgép fedélzeti műszereinek, valamint repülőelektronikájának közel 50 százalékát fogják majd a Kamra városában található gyárban előállítani, míg a repülőgép többi részét továbbra is Kínában gyártják.

Idén már legalább 15 repülőgépet kívánnak legyártani, a jövőben pedig folyamatosan 25-30 darabra szeretnék növelni a kapacitást.

A pakisztáni légierő állományában még számos elavult géptípus (pl. kínai A-5 és francia Mirage vadászgépek) üzemel, ezeket kívánják leváltani a JF-17-esekkel. Ehhez minimum 150 új gép kell, azonban az ideális 250-300 darab lenne.

Az egyszerű, ám olcsó (mindössze 20 millió dollárba kerülő) harci gépek vélhetően sikeresek lesznek a fejlődő országokban és az embargó alatt álló diktatúrákban.