Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemcsak Moszkvában szemléltetik az arzenált

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 24. 7:32

Szentpéterváron is tartanak díszszemlét május 9-én, mégpedig a Dvorcovaja – vagyis a Palota – téren, az Ermitázsnál. A szentpétervári képviselő testület döntéséről a hétvégi moszkvai lapok számoltak be. Moszkvában januárban jelentették be, hogy 1990 óta első ízben harci eszközöket is felvonultató parádét rendeznek május 9-én, a Győzelem Napján, és azóta számos más városban is eldöntötték, hogy díszszemlét tartanak.

Szentpéterváron már évekkel ezelőtt felvetődött, hogy a díszszemle haditechnika nélkül nem az igazi.

A katonai illetékesek közölték: tekintettel a kövezetre, csakis gumikerekes eszközöket vonultatnak fel, köztük 80 könnyű ágyút, Tocska típusú harcászati rakétát, páncélozott csapatszállító járműveket, de még a kerekekben lévő nyomást is ellenőrzik, hogy pontosan tudják: hatással lesz-e a felvonulás a kövezetre, vagy nem.

Moszkvában is akadnak megoldandó műszaki problémák a parádéval, de Szentpéterváron, az “északi fővárosban" sokban eltér a helyzet a moszkvaitól: a Dvorcovaja teret az Ermitázs, a világ egyik legjelentősebb múzeuma zárja le, s a tér, valamint a palota teherbírása jóval elmarad a Vörös térétől, illetve a Kremlétől. Emellett a Nyevszkij sugárút felől széles boltívek alatt lehet a térre jutni, de a másik végén nincs mód megfordulni, és a Millionnaja utca, amelyen el lehetne hagyni a teret nagyon szűk. Ám a katonák állítják, hogy minden nehézséggel megbirkóznak.

Az Ermitázs vezetői egyelőre nem nyilatkoztak a tervről, de nem is biztos, hogy véleményüket meghallgatnák az illetékesek: a téren rendszeresen rendeznek koncerteket – itt lépett fel a Rolling Stones is – és az általános tiltakozás ellenére egész télen műjégpálya működött a történelmi műemlék épületek által körülölelt téren.