Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb második világháborús gyűjtemény a Fortepanon

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: Fortepan / Ladinek Viktor / Fehér Antal |  2023. január 4. 11:27

Felkerült Fehér Antal, egy, a második világháborúban szolgált katona hagyatéka a fortepan.hu weboldalra. A Fortepanra az évek során már több, mint ezer fotó került fel a II. magyar hadsereg doni cselekményeiről, vesszőfutásáról és pusztulásáról. Időről-időre mégis kerülnek elő újabb hagyatékok, fotók, amik tovább mélyítik a tudásunkat erről a teljesen érthetetlen, már a korabeli hátország számára is felfoghatatlan kataklizmáról.

fortepan1

A most publikált sorozat szerzője az adományozó, Ladinek Viktor kutatása alapján Fehér Antal sorozott katona lehetett. A szerző közel százötven fotón dokumentálta útját a Don folyó partjáig és vissza, egészen a nyugat-magyarországi hadikórházig. Képein feltárul egy világ, ahol mindenki nincstelen: az ukrán parasztok, a kiszolgáltatott magyar honvédek, az elfogott hadifoglyok, a hazatérteket itthoni vasúti peronokon (hiába) váró asszonyok.

Fehér Antal fotói egy nem tervezett utazás emlékkockái, időnként hadisírokkal, gettóval, felgyújtott parasztházakkal. A sorozat közepén egy szimbolikus jelenettel: egy ismeretlen magyar katona sebesült társát vonszolja a kietlen hómezőn, sehonnan-sehová.

A teljes anyag itt tekinthető meg.