Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb négy ETA-tag börtönben

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 23. 12:26

Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró börtönbe küldte az ETA baszk szeparatista szervezetnek azt a négy feltételezett tagját, akit szombaton vettek őrizetbe a spanyol Baszkföldön – közölték igazságügyi források.

A terrorizmus ügyeivel foglalkozó országos büntetőbíróság (Audiencia Nacional) bírója “az ETA-hoz tartozás vagy azzal való együttműködés" vádjával börtönöztette be csütörtökön Igor García Ochoát, Asier Ortiz de Guineát, Sergio Bravo Saez Urabaint és Gorka Iriartét. Baltasar Garzón ugyanakkor péntekig meghosszabbította egy ötödik aktivista, a szintén az ETA-ellenes művelet keretében őrizetbe vett Jonathan Guerra Tejero rendőri felügyeletét, egy hatodik személyt pedig már hétfőn szabadlábra helyeztek.

A francia-spanyol közös akció során szombaton, a délnyugat-franciaországi Montauriolban elfogták az ETA új, fiatal katonai vezetőjének tartott Jurdan Martitegit és a baszk fegyveres szervezet két másik feltételezett tagját is. Mindhármukat Párizsba vitték, hogy ott a terrorista ügyekkel foglalkozó ügyészség elé állítsák őket. Martitegi öt hónapon belül az ETA harmadik katonai vezetője, aki fogságba esett.

A kettős művelettel sikerült meghiúsítani a spanyol Baszkföldön egy készülő merényletet, amelyet a baszk regionális kormány új fejének, a szocialista Patxi Lópeznek a közelgő beiktatására terveztek – közölte Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter.