Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendrei kibocsátó Gepárddal

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. április 23. 13:35

Már megszokott, szinte rutinszerű esemény Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison, hogy kéthavonta bevonulásra vagy kibocsátásra kerülnek a szerződéses szolgálatra vállalkozó katonák. Így lett volna ezúttal is, ez a kibocsátó ünnepség azonban kissé eltért a korábbiaktól.

A toborzás jegyében a Szentendrei Református Gimnázium tanulói – akik érdeklődést mutattak a katonai pálya iránt – részt vettek a rendezvényen, hogy ízelítőt kapjanak a katonaéletből és megerősödjön bennük a vonzalom a katonai pálya iránt.

Talán nem mindenki számára ismert, hogy a Honvéd Dream Team tereprally tagjai – akiknek versenyautóján a gyorsaságot jelképező, izmait megfeszítő gepárd díszlik – az MH KKB állományába tartoznak. Most ők is részesei voltak az ünnepségnek, a néhány nappal ezelőtti rendkívül sikeres bemutatkozó versenyük után.

Január 20.-án 117 katonajelölt érkezett a bázisra, hogy megkezdje a 3 hónapos egységes alapkiképzést. Az eltelt hetek alatt a kiképzési programnak megfelelő fokozatossággal egyre több és több elméleti, illetve gyakorlati ismerettel gyarapodva 99-en jutottak el a kibocsátást megelőző vizsgákig, és tettek tanúbizonyságot arról, hogy kellő mértékben elsajátították a követelményeket.

Április 23-án felsorakozott a bázis Kossuth terén az MH KKB tejes állománya, hogy az elöljárók, a hozzátartozók, a fogadó alakulatok képviselői és a meghívott vendégek előtt a bázis parancsnoka értékelje a kiképzők és a kiképzettek munkáját, s elköszönjön a szerződéses katonáktól.

1595886333
 

Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, az MH KKB parancsnoka üdvözölte a megjelenteket, köztük a hozzátartozókat, megköszönte a családok támogatását, majd hangsúlyozta: a honvédség az egyik legmegbízhatóbb foglalkoztató, létszámleépítés nem várható a közeljövőben, minden katona kiszámítható, biztos hátteret tudhat magáénak, s elérhető karriercélokat tervezhet. Beszédében külön köszöntötte a nyugállományú klub tagjait, a Szentendrei Református Gimnázium végzős tanulóinak küldöttségét, s nem utolsó sorban a Honvéd Dream Team versenyzőit és szakvezetőit, akiknek parancsnoki érmet is átadott.

Az eseményen sor került a szokásoknak megfelelően a legjobban kiképzett, illetve a legsportosabb katona címek átadására és előléptetésekre. Az ünnepi sorakozó díszmenettel zárult.

Szöveg és fotó: vj