Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel készül Afganisztánba az OMLT kontingens

Szöveg: Pogrányi Zoltán ftõrm. |  2009. április 23. 13:41

Gyakorlat teszi a mestert – szól a mondás. Ha valami, akkor ez a bölcsesség kétszeresen is igaz a katonákra, magyarokra és külföldiekre egyaránt. E mondás szellemében hajtja végre kiképzési foglalkozásait az Afganisztánba készülő OMLT kontingens második váltásának állománya.

A magyar, és az Ohio Nemzeti Gárda amerikai katonáiból álló kontingens katonái a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőterén gyakorolták a gyalogsági fegyverekkel védelemben való tüzelés fogásait, valamint lőelőkészítő foglalkozáson gyakorolták a 40 milliméteres gránátvetővel és az amerikai M 203-as típusú cső alatti gránátvetővel való tüzelést – mondta el Virág Zoltán őrnagy, az OMLT hadműveleti és kiképzési mentor-tanácsadója.

A közös felkészülésben mind az amerikai, mind a magyar katonák keresztképzésen sajátítják el egymás fegyvereinek, felszerelésének alkalmazását is, emiatt a szomódi lőtér nem csak a Magyar Honvédségben rendszeresített, hanem az amerikai M240 és M2 típusú géppuskák és az MK19-es sorozat-gránátvetők dörrenéseitől is hangos volt.
A felkészülő kontingens már eleve több missziót megjárt, tapasztalt katonákból áll, tisztában vannak az előttük álló feladat komolyságával, és lehető legjobb tudásuk szerint vesznek részt a foglalkozásokon – tette hozzá Virág Zoltán őrnagy.

1595886333
- Ez a misszió teljesen különbözni fog mindentől, amiben eddig részem volt – mondta el Pintér Kornél törzsőrmester, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Lövész Zászlóaljának tiszthelyettese. – Afganisztánban force protection, azaz biztosító feladataim lesznek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az afgán katonák kiképzését végző mentor-tanácsadók munkáját biztosítom a műveleti területen. Ez lesz a harmadik misszióm, előtte már két alkalommal vettem részt balkáni külszolgálatban. Az amerikai kollégákkal nagyon jó dolgozni, hiszen katonai eljárásaink alapjában véve megegyeznek. Emiatt jó a katonai összhang, és már most nagyon baráti, összetartó közösség alakult ki – tette hozzá Pintér törzsőrmester.

1595886333
Jason Douthwaite százados, a felkészülő kontingens logisztikai mentor-tanácsadója is elismeréssel szólt a közös felkészülésről:

– Nekem is a második külszolgálatom lesz az OMLT, 2001-ben már szolgáltam Koszovóban. A magyar katonák nagyon motiváltak, magas szintű katonai képzettségüknek köszönhetően nagyon jó a közös munka. Mivel a kiképzés nyelve az angol, a felkészülés kezdetén még előfordultak minimális nyelvi nehézségek, de ezek mostanra eltűntek. A magyar kollégák nagyon barátságosak, és a felkészülés eddig eltelt ideje alatt is rengeteg barátság született – tette hozzá Douthwaite százados.

A magyarországi kiképzési fázis, aminek az első OMLT misszió után ugyancsak a 25. Klapka György Lövészdandár adott helyet, lassan a végéhez közeledik. A kontingens állománya a következő napokban felkészül a Németországban folytatódó kiképzési fázisra, ahol a grafenwöhli katonai bázison a humvee katonai terepjárók vezetését tanulják meg és konvoj kötelék lőgyakorlatokra kerül sor, a Hohenfeld támaszponton pedig NATO kiképzés vár az amerikai és a magyar katonákra.

Kép: Demény Andrea szkv.

1595886334
 

1595886334