Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válság idején az új helyett a felújított régi is jó

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. április 23. 14:16

A pénzügyi és gazdasági világválság a különböző országok légierejére is hatással van, ami többek között abban is megnyilvánul, hogy új repülőgépek vásárlása helyett inkább a régebbi, már üzemben lévő típusokat újítják fel.

Nincs ez másként Brazíliában sem, ahol vásárlás helyett 12 darab, az ország repülőgép-hordozón szolgálatot teljesítő A-4 könnyűbombázót korszerűsítenek.Brazília még 11 évvel ezelőtt vásárolt 23 darab A-4 Skyhawk-ot Kuvaittól, 70 millió dollár értékben.

Ezt a típust 53 évvel ezelőtt állították hadrendbe, és 1979-ig közel 3000 darabot építettek belőle. A nagy múltra visszatekintő típus az 1990-es iraki háborúban is fontos szerepet töltött be.

A felújítás során Brazília új elektronikai rendszerekkel, radarral és további modern felszerelésekkel látja el a szép kort megélt repülőgépeket. A dél-amerikai ország 9 évvel ezelőtt vásárolta meg a 32.000 tonna vízkiszorítású francia Foch repülőgép-hordozót 12 millió dollárért. A hajón szolgálatot teljesítő A-4 a pilóták és a földi kiszolgáló személyzet egyik kedvence.

Kérdés, hogy hazánkban a kifutó MiG-29-esek és a szintén lejáró üzemidejű L-39-esek helyett milyen megoldást választanak a döntéshozók…

Címkékradar