Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb négy év kezdődik: bevonultak a ludovikások

Szöveg: Hohl Regina | Fotó: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta őrnagy és a szerző felvételei |  2021. augusztus 26. 7:16

Az MH Ludovika Zászlóalj élete körforgásszerű, hiszen minden évben elérkezik az a pillanat, amikor augusztus 20-án elbúcsúznak végzős honvéd tisztjelöltjeiktől, felavatott hadnagyaiktól, akik átadják helyüket a legifjabbaknak.

bevonulás_kapott (2)

Az idei évben sem volt ez másképp, hiszen a végzősök helyét átvették azok a lelkes fiatalok, ifjú honvéd tisztjelöltek és motivált első éves egyetemisták, akik augusztus 23-án vonultak be az MH Ludovika Zászlóaljhoz. Az elmúlt két napban felvették az egyenruhát, hogy a Magyar Honvédség katonái és Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatói legyenek.

Bevonulásuk alkalmából dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj zászlóaljparancsnoka köszöntötte az újoncokat.

bevonulás_kapott (5)

A katonai pályát választó százhatvan felvételt nyert elsőéves honvéd tisztjelölt az adat és dokumentumegyeztetést követően aláírta ösztöndíjszerződését, bakancsot húzott és megkezdte alapkiképzését. A következő időszak meghatározó lesz számukra, hiszen egy új területen, új környezetben kell bizonyítaniuk és megismerniük, átlépniük saját határaikat.

bevonulás_kapott (8)

Az újoncok öthetes alapkiképzésük ideje alatt jártasságot szereznek katonai alapismeretekből, megtanulják az alapvető alaki mozdulatokat, valamint tapasztalatot szereznek harcászati, műszaki, vegyivédelmi területeken is. Kiképzésük során a másodéves honvéd tisztjelöltek rajparancsnokokként segítik őket, hogy középiskolás fiatalokból október elején, az Ezernapos ünnepségükön már katonákként tehessenek esküt a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulóterén.