Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világbajnok lett az NKE HHK testnevelő tanára

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2021. augusztus 26. 8:03

Tizennégy ország ötszázötven versenyzőjének részvételével rendezték meg a 2020-as 3D Vadászíjász Világbajnokságot és a 2021-es Európa Bajnokságot augusztus 9-14. között Szekszárdon. A versenyen Bánszki Gábor alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Katonai Testnevelési és Sportközpont központvezetője és testnevelő tanára világ- és Európa-bajnoki címet szerzett.

Bánszki_Gábor (1)

Ahogyan az olimpiát is, a tavalyi évre tervezett világbajnokságot a pandémiás helyzet miatt egy évvel elhalasztották, így az idén egyazon rendezvényen belül bonyolították le a két eseményt.

A 3D jelző a célok háromdimenziós voltát jelenti. A versenyzők nem lőlapokra lőttek, hanem életnagyságú és színezetű háromdimenziós állatalakra, melyek különböző testhelyzetekben jelentek meg. A találati zónák messziről nem láthatók, így a résztvevőknek anatómiai ismeretekkel is rendelkezni kell az eredményes lövések leadása érdekében.

A versenyen naponta 28 darab, 5-45 méter távolságra kirakott célt kellett leküzdeni, melyek változatos módon voltak elhelyezve a terepen. A pályaépítők kihasználták az erdőben a sötét zugokat, a meredek emelkedőket és lejtőket, az árkokat és vízmosásokat, vagy éppen a tisztások ragyogását, megnehezítve az íjászok dolgát. A nyílvesszők röppályája meglehetősen ívelt, ezért pontosan kellett megbecsülni a célok távolságát, figyelembe véve az optikai csalódásokat (például egy fasorban elhelyezett cél a folyósó effektus miatt távolabbnak tűnik és a nyílt-világos terepen lévő közelebbinek látszik), vagy a vessző indulási szögét (például a meredeken felfelé lövésnél 2 métert hozzá kell adni, a lefelé lövésnél le kell vonni a valós távolságból). A reflex íjjal történő lövésnél 2-3 méteres tévesztés már a hibázást vonja maga után. A verseny során egy célra csak egy lövést lehetett leadni, tehát egy hibázás is nagy pontveszteséget jelentett.

Bánszki_Gábor (2)

Az olimpiai íj kategória esetében a pályák az idei versenyen a megszokottnál kissé nehezebbre sikeredtek, az első és harmadik napon még a legkisebb célok sem voltak 25 méternél közelebb. Ez különböző mértékben elbizonytalanította a versenyzőket és széthúzta a mezőnyt. Bánszki alezredest több évtizedes versenyzői tapasztalata segítette át a nehézségeken. Az első napon megszerzett 6 pontos előnyt később növelni tudta, illetve megőrizte a verseny végéig.

Bánszki_Gábor (3)

Bánszki Gábor alezredes 25 éve a Honvéd Kossuth Lövészklub versenyzője. Az idei versenyen csapattársa és egyesületi sporttársa, Balogh László őrnagy Bare Bow (csupasz íj) kategóriában világ- és Európa bajnoki bronzérmet szerzett.

Bánszki alezredes egy korábban adott interjúban kiemelte, hogy a szolgálati hely és a sportegyesület támogatása elengedhetetlen a sikeres felkészüléshez.

Bánszki Gábor alezredes eddigi egyéni- és csapatversenyben elért nemzetközi eredményei:

1999 – Európa Bajnokság 3. hely (egyéni és csapat)
2001 – Európa Bajnokság 1. hely (egyéni)
2003 – Világ- és Európa Bajnokság 2. hely (egyéni), Európa Bajnokság 1. hely (egyéni)
2006 – Világbajnokság 1. hely (egyéni)
2012 – Európa Bajnokság 1. hely (egyéni)
2013 – Európa Bajnokság 1. hely (egyéni)
2015 – Világbajnokság 3. hely (egyéni) és 1. hely (csapat)
2018 – Világbajnokság 1. hely (egyéni)
2021 – Világ- és Európa Bajnokság 1. hely (egyéni)

Forrás: uni-nke.hu
Kapcsolódó cikkek
1595955019

„Győzd le önmagad!”

2013. május 30. 15:11