Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Győzd le önmagad!”

Szöveg: Snoj Péter |  2013. május 30. 15:11

Így hangzik Bánszki Gábor őrnagy mottója, aki idén negyedik alkalommal is elnyerte az Európa-bajnoki címet vadászíjász kategóriában. Az őrnaggyal nem is készíthettünk volna alkalmasabb helyen interjút, mint a Magyar Honvédség Lőbajnokságán, ahol ő maga is indult, ezúttal gépkarabéllyal.

„Gyerekkorom óta sportoltam, korábban tornásztam, atletizáltam, aztán az íjászat szeretete miatt választottam egy olyan sportot, amit tulajdonképpen életem végéig is űzhetek" – vezetett vissza a kezdetekhez Bánszki őrnagy, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán található Katonai Testnevelés és Sportközpont vezetője.

Mint elmesélte: már 15 éves korában érdeklődött az íjászat iránt, de első íjához csak 18 évesen jutott hozzá. Ezt követően nem volt megállás. Húszévnyi versenykarrierje alatt szinte minden íjtípust megpróbált a reflexíjtól, a csigáson át – amellyel egyébként első országos bajnokságát nyerte meg – egészen az olimpiai versenyíjig.

1595955019

Elárulta: első körben a vadászat érdekelte, mindezt íjjal, és az ehhez kellő gyakorlásra kapóra jöttek a versenyek is, amelyeken időről-időre remekelt. Mára egy világbajnoki, négy Európa-bajnoki és számtalan országos első helyezéssel bír.

Az íj titka a nyugalom megtalálása. Ha megvan, ott lesznek a pontos találatok is.
„Ez egy oda-visszaható eszköz. Ahhoz, hogy az ember jól tudjon lőni, le kell nyugodnia. Ezáltal bármilyen rossz napja is volt az embernek, ha 30-40 lövést lead, biztos, hogy lenyugtatja. Ha nyugodt vagyok, akkor tudok jól lőni" – mondta.

Az idei Európa-bajnokságot május 21-25. között rendezték meg a Sopronhoz közeli Ágfalván. Bánszki Gábor őrnagy kategóriájában úgynevezett háromdimenziós célokra lőttek, amelyek gyakorlatilag életnagyságú és festésű vadállat imitációk erdő szerte elhelyezve, jobban mondva, kicsit elrejtve. Így nem csak a lövés okozott izgalmat, de előbb meg is kellett találni célt, majd megsaccolva a távolságot elengedni a vesszőt. Mindez komoly és hosszan tartó koncentrációt igényel.

„Naponta 28 célt kell teljesíteni, majd a negyedik nap – az első három nap alapján – a legjobb 6 versenyzőt a döntőbe szólítják és ott a korábbi eredményeket magukkal víve, már csak 6 állatot kell teljesíteni. Az én elképzelésem az volt, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el az alapszakaszban, mert akkor az esetleges előnyömet a döntőben ki tudom használni. Ez így is történt" – árulta el.

1595955020

Nem hagyhattuk ki a kézen fekvő kérdést, hogy ennyi példás eredményt követően, miért egy lőbajnokságon találkoztunk, ahol nem íjjal, hanem a honvédségben rendszeresített AK-63 gépkarabéllyal kell lőnie. Az őrnagy szerint a két sportnak ugyanaz az alapja:
„Igazából nincs különbség, az elmében lejátszódó folyamatok hasonlóak. Ugyanúgy le kell nyugodni, ugyanúgy kell összpontosítani minden mozdulatra és akkor ugyanúgy sikeres lesz a lövés. Nincs jelentősége, hogy milyen eszközzel történik."

Emellett a kihívást is ugyanaz a tényező okozza: „A feszültség, amely az edzés és a verseny között szokott jelentkezni. Hiszen edzésen viszonylag nyugodt körülmények között tud gyakorolni az ember és megtapasztalja azt, hogy mire képes fizikálisan, illetve mentálisan, csak a versenyszituáció egy kicsit más. És ez a megváltozott helyzet, ez az ami jelentősen befolyásolja a versenyzők eredményét"


Fotó: Dévényi Veronika és archív