Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb nyilvános kivégzés Észak-Koreában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 25. 10:57

Észak-Koreában nyilvánosan kivégeztek januárban két embert, aki Dél-Koreából a határon átjuttatott röplapokat gyűjtött össze – közölte egy dél-koreai szövetség vezetője. Csoj Szung Jong elmondása szerint az egyik kivégzett az észak-koreai hadsereg katonája, ő még a röplapok mellé rejtett pénzt is zsebre tette. A másik kivégzett egy 45 éves nő, aki eldugta a megtalált röplapot.

Mindkettőjüket január 3-án lőtték agyon a fővárostól, Phenjantól 45 kilométerre fekvő Szarivonban. A mintegy ötszáz ember előtt végrehajtott kivégzést megelőzte egy ideológiai oktatás a Dél-Koreából többnyire léggömbökkel eljutatott röplapokról.

Csoj Szung Jong egy szarivoni forrást idézett, amely szerint a két kivégzett ember hat családtagját a politikai foglyoknak fenntartott táborba küldték. Úgy vélekedett, hogy Észak-Korea a kivégzéssel elrettentő példát akar mutatni a lakosságnak. A rendszer igyekszik szorosabbra vonni ellenőrzését ideológiai téren olyan időszakban, amikor a jelenlegi észak-koreai vezető legkisebb gyermeke a hatalom átvételére készül – tette hozzá.

A 28 éves Kim Dzsong Unt tavaly ősszel hivatalosan is apja, az ingatag egészségi állapotban lévő Kim Dzsong Il utódjának jelölték. A kivégzés megtekintésére kötelezett ötszáz ember között volt egykori dél-koreai hadifoglyok, illetve elrabolt dél-koreaiak mintegy ötven hozzátartozója. Csoj Szung Jong, akinek apját északiak elrabolták, létrehozott egy szövetséget, amely segíti hadifoglyok és elraboltak szökését.