Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások a thai-kambodzsai határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 28. 8:09

Újabb, nehéztüzérséggel vívott összecsapások törtek ki Thaiföld és Kambodzsa között április 27-én, szerdán, immár a hatodik egymást követő napon, a két ország határának vitatott szakaszán – közölte a kambodzsai védelmi minisztérium. A tárca közlése szerint egy thai falulakó életét vesztette a harcokban, ezzel 14-re nőtt a múlt pénteken kezdődött harcok halálos áldozatainak a száma. A tüzérségi párbaj két vitatott hovatartozású, XII. századi hindu templom közelében zajlott le.

Hun Sen kambodzsai kormányfő azt hangoztatta, hogy Thaiföld jelenlegi kormánya úgy szereti a háborút, ahogy ő egyetlen korábbi thai kormánytól sem látta. Mindamellett tűzszünetre hívta fel a szomszéd országot, és üdvözölte, hogy a jövő hónap elején Indonéziában tárgyalhat Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnökkel.

A bangkoki kormány ugyanakkor lemondta az azonnali közvetlen tárgyalások jelenleg egyetlen lehetőségét, a két védelmi miniszter phnompeni találkozóját. „Akkor leszünk hajlandók tárgyalni, ha előbb néhány napon keresztül nem lőnek bennünket" – mondta Szunszern Kevkumnerd ezredes, a thai hadsereg szóvivője.

„Thaiföld nem őszintén akarja a tartós tűzszünetet" – vágott vissza Phay Siphan kambodzsai kormányszóvivő. Mindkét ország a másikat vádolja a harcok kezdésével.

Thaiföld és Kambodzsa határának több pontján múlt péntek óta folynak összecsapások. A 798 kilométeres határvonal több szakasza is vitatott. A thaiföldi és kambodzsai katonák 2008 óta többször összetűztek, az ellenségeskedés miatt Thaiföldön 30 ezren, míg Kambodzsában 17 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Szakértők szerint nem valószínű kiterjedtebb háború, de a korábbi számtalan tűzszünet nem akadályozta meg a vérontást. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is tűzszünetet sürgetett már, de a fegyvernyugvás esélyei bizonytalanok.

CímkékENSZtüzér